Chybí nám prý dětský ombudsman. Šabatová odhalila, na co si nezletilí obvykle stěžují

06.08.2017 17:03

Co se zadluženými rodiči, hrozícími exekucemi a jak řešit rozvod? I na to se ptají veřejné ochránkyně práv Anny Šabatové děti a mladiství. Píše o tom server iDnes.cz a poukazuje na to, že Česko jako jedna z posledních zemí Evropské unie nemá dětského ombudsmana.

Chybí nám prý dětský ombudsman. Šabatová odhalila, na co si nezletilí obvykle stěžují
Foto: Petr Kupka
Popisek: Ombudsmanka Anna Šabatová při setkání s občany v Prostějově

Ombudsmanka Anna Šabatová vyřizuje podle všeho záležitosti dětí přednostně. „Dětskými podněty se můžeme zabývat jen v mezích zákona o veřejném ochránci práv,“ uvedla mluvčí ombudsmanky Iva Hrazdílková s tím, že veřejná ochránkyně práv se tedy může věnovat jen stížnostem, které se týkají orgánů státní správy nebo diskriminace. „Snažíme se dětem poradit, vysvětlit jim situaci, nasměrovat je,“ uvedla. Pro děti je zřízen i speciální web.

Jak mluvčí uvedla, dětské podněty se nejčastěji týkají sporů v rodině, kdy například dítě po rozvodu se nechce stýkat s jedním z rodičů nebo si naopak přeje být s tím druhým. To je i případ nejmladší loňské žadatelky, která podala ombudsmance podnět. Šlo o sedmiletou dívenku, která si přála zůstat s otcem, po rozvodu však byla svěřena do péče matky.

Další oblastí, kterou se ombudsmanka zabývá, jsou finance. Děti v těchto situacích často žádají o radu pro své rodiče. Nechybí ani podněty od -náctiletých, kteří například řeší studia, vymáhání výživného či chtějí radu při ukončení pobytu v dětském domově. 

Původní text ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pekarová slíbila šetřit. Ale poslanci prolétali miliony. Na „setkání s výbory“

16:57 Pekarová slíbila šetřit. Ale poslanci prolétali miliony. Na „setkání s výbory“

Japonsko a Singapur, Korea, Mexiko a Paraguay. To byly nejnákladnější cesty výborů Poslanecké sněmov…