Chybí tady Němcová, znělo při první debatě vnitrostranických primárek ODS

03.05.2012 13:51

Občanští demokraté mají za sebou první debatu vnitrostranických primárek, které rozhodnou, který z kandidátů za ODS nakonec zabojuje v přímé volbě prezidenta. Nakonec se spolu utkávají jen dva muži. Senátor Přemysl Sobotka a europoslanec Evžen Tošenovský. Na dvouhodinové debatě bylo znát především to, že tam schází předsedkyně sněmovny Miroslava Němcová. A co při debatě zaznělo?

Chybí tady Němcová, znělo při první debatě vnitrostranických primárek ODS
Foto: Hans Štembera
Popisek: Miroslava Němcová

V Pardubicích se odehrálo vůbec první klání mezi senátorem Přemyslem Sobotkou a europoslancem Evženem Tošenovským (oba ODS) o to, kdo z nich bude nakonec za občanské demokraty nominován na přímou volbu prezidenta. Mezi členy ODS nebyl zájem o debatu nijak valný. Poslechnout si uchazeče o lístek na Hrad přišlo v parném odpoledni jenom 130 z celkových 913 straníků, kteří v Pardubickém kraji získali průkazku ODS do 1. března letošního roku. A ti, kteří přišli, se nejčastěji ptali, proč nekandiduje předsedkyně sněmovny Miroslava Němcová (ODS). Zprávu přináší server Aktuálně.cz.

Sobotka zkritizoval Fischera

"Kdyby kandidovala Němcová, tak jí to hodím bez váhání," přiznává mladá občanská demokratka postávající ve skupince vrstevníků krátce po volební schůzi.  Ve straně je tři roky, mezi kandidáty, kteří se nakonec o přízeň straníků ucházejí, se jí vybíralo těžko. A nakonec rozhodla spíše shoda okolností. "Dala jsem to Tošenovskému a to proto, že ostatní volili Sobotku. Dosud vlastně váhám, jestli jsem zvolila dobře, " popisuje motivy svého rozhodnutí.

V rozpačitosti nad vlastním rozhodnutím nebyla přitom sama. Debata se nenesla v nijak konfrontačním duchu. Jen Sobotka se vymezil vůči dalšímu kandidátovi na prezidenta, expremiérovi Janu Fischerovi, když dal jasně najevo, že bývalý šéf úřednické vlády je populární také proto, že nenašel odvahu k žádným zásadním bolestivým politickým krokům.

"Prezident by neměl být zvolen ani podle hesla nic nedělal, nic nezkazil," hřímal ve svém projevu Sobotka a dodal, že by prezident neměl být zatížen ani členstvím v komunistické straně.

Tošenovský vyzdvihl Klause

Tošenovský naproti tomu dal najevo, že by rád navázal na působení Václava Klause ve funkci. Někteří z účastníků mu pak dali hlas, protože jako europoslanec zná mechanismy ovlivňující EU a mohl by tudíž vědět, jak jich využít ku prospěchu republiky.

"Rád bych pokračoval ve snaze Václava Klause o historické pojetí českého prezidenta. Jen čas ukáže, kolik toho dokázal ve složitých časech, co znamenal Václav Klaus a že udržel velkou symboliku, které je spojena s tímto úřadem," odpovídal Tošenovský na otázku vymezení se vůči prezidentským předchůdcům.

Po skončení asi dvouhodinové debaty se ani jeden z kandidátů nechtěl ke svému vystoupení příliš vyjadřovat. Šlo o vůbec první klání a bude záležet na tom, jak oba muži své projevy dále propracují. Nezbývá než znovu zopakovat, že řadě občanských demokratů v souboji schází Miroslava Němcová.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…