Chystejte se na válku. Exministr Bašta má velké obavy

10.05.2015 13:18

Někdejší velvyslanec v Rusku a na Ukrajině má jasno. V rozhovoru pro První zprávy konstatuje, že nám sedmdesátileté období míru v podstatě skončilo. Nastala doba, v níž se připravujeme na válku, poznáme to např. v tom, že svobodu slova stále častěji nahrazuje válečná propaganda. Vytrácejí se ale také společné zájmy, každý hraje sám za sebe. Existuje ale cesta, jak tento neblahý trend ještě zvrátit.

Chystejte se na válku. Exministr Bašta má velké obavy
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jaroslav Bašta

„Jestliže se vytratil společný zájem, i demokratické volby se stávají pouhým nástrojem boje o moc, který již dávno nepřináší souboj idejí či alespoň rozdílných politických koncepcí. Zkrátka ve volbách si vybíráme ty, na něž budeme několik příštích let nadávat. Nebo se přestáváme voleb zúčastňovat, protože jsme se již utvrdili v tom, že náš hlas nic nezmění. Historie však skrývá recept na vyřešení i takových hlubokých krizí. Ve starověkém Řecku přišli na to, že v podobných situacích je třeba nechat promluvit náhodu. V dobách podobných té naší by své sněmy starších nevolili jako obvykle, ale vylosovali,“ připomíná Bašta.

Celý text ZDE

Napomoci oživení zájmu o politiku by mohlo např. zavedení institutu negativního hlasu, kdy může volič dát najevo, že se mu nelíbí navrhované kandidátky, a hlasovat tzv. proti všem, zkoušeli to např. v Rusku nebo Namíbii. Prvek náhodného losu zastupitelů by se následně uplatnil tam, kde by množství negativních hlasů překročilo zákonem stanovenou hranici. Stejně tak by bylo možné nově volit i porotce soudů. Jinak totiž podle Bašty hrozí i kolaps české justice.

Podle bývalého českého vyslance by tento systém mohl mít hned dvojí pozitivní efekt. Zaprvé by lidé získali pocit, že mají větší vliv na správu věcí veřejných, a zadruhé by to politické strany nutilo vybírat ze svého středu ty nejlepší z nejlepších, kteří by měli šanci lidi opravdu oslovit. S odkazem na zavedení přímé volby prezidenta v České republice Bašta dodává, že nic není nemožné.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…