Chytrá karanténa: AstraZeneca sníží dodávky o 73 procent, dopad na ČR se neví

14.03.2021 7:25

Firma AstraZeneca sníží dodávky vakcíny proti covidu-19 do Evropy o 73 procent. Dopady na Česko zatím nejsou jasné, uvedli na twitteru zástupci Chytré karantény. Některé evropské země v tomto týdnu očkování touto látkou zastavily kvůli podezřením na vážné vedlejší účinky, například krevní sraženiny.

Chytrá karanténa: AstraZeneca sníží dodávky o 73 procent, dopad na ČR se neví
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vakcína proti koronaviru, ilustrační foto

„Jak se to dotkne ČR, ještě nevíme. Intenzivně to ale řešíme. Pokusíme se rozhodnutí centrály změnit. Pracujeme i na navýšení a urychlení dodávek dalších vakcín,“ napsali zástupci Chytré karantény.

Omezení dodávek do EU oznámila firma už v pátek. Do konce března dodá 30 milionů očkovacích dávek a za celé letošní první pololetí 100 milionů. Původně mělo do konce června přijít 220 milionů dávek. Snížení v prvním kvartálu avizovala firma už před několik týdny. Místo slíbených nejméně 80 milionů dávek dodala polovinu.

Evropská unie uzavřela smlouvy s AstraZenecou na dodávky 300 milionů dávek vakcíny. Podle nich mělo dorazit 30 milionů ještě do konce roku 2020, 90 milionů v prvním čtvrtletí letošního roku a 180 milionů v kvartálu druhém. Loni ovšem nedorazily žádné dávky, protože preparát ještě nebyl schválen evropskými regulačními úřady.

Česko má podle očkovací strategie objednáno tři miliony dávek. Už v únoru mělo přijít 200.000 dávek, v březnu pak 400.000. Podle otevřených dat Ústavu zdravotnických informací a statistiky (ÚZIS) bylo dodáno do očkovacích center do pátku téměř 164.000 dávek vakcíny, za březen zhruba 52.000. Podle dat o očkování jí bylo podáno do pátečního večera 121.655 dávek. Tvoří tak asi 11,6 procenta všech podaných vakcín.

V Česku se očkuje i vakcínami od Pfizer/BioNTech a od Moderny. Ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO) tento týden ve Sněmovně uvedl, že v březnu přijde víc než 1,1 milionu dávek, což je asi o 200.000 více než za leden a únor dohromady. V dubnu pak bude dávek více než dva miliony, v květnu přes 2,5 milionu a v červnu přes tři miliony. U všech dosud aplikovaných vakcín je třeba podat pro navození kompletní ochrany dvě dávky, u vakcíny od firmy Johnson & Johnson bude stačit dávka jediná. Její první dodávka by do ČR mohla dorazit na konci dubna.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

22:30 Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

Víte, že konferenci konzervativců Viktora Orbána nebo Nigela Farage zakázal v Bruselu komunální star…