Chytří a talentovaní imigranti zachrání naší ekonomiku? Europoslanec Zdechovský se chytá za hlavu a přidává tvrdá data

27.07.2018 11:14

Populační růst v posledních desetiletích znatelně poklesl. Hrozí tak, že bez dětí nebude dost pracovních sil a bez pracovních sil nebude mít kdo vydělat na důchody a třeba i lékařskou péči a školství zdarma? Europoslanec Tomáš Zdechovský (KDU-ČSL) poukázal na to, že někteří i na takovou situaci už mají zázračný recept. Přijatelnou alternativu k rození dětí je podle některých přistěhovalectví. „Masová imigrace ale nutně neznamená, že k nám půjdou pouze ti „chytří a talentovaní“,“ upozorňuje ve svém textu na serveru NeviditelnýPes.cz euposlanec, podle kterého nelze spoléhat na to, že ekonomiku záchrání příliv lidí zvenčí.

Chytří a talentovaní imigranti zachrání naší ekonomiku? Europoslanec Zdechovský se chytá za hlavu a přidává tvrdá data
Foto: red
Popisek: Europoslanec Tomáš Zdechovský

Pokud jde o imigraci lidí z mimoevropských zemí, dosavadní zkušenost podle Zdechovského jasně ukazuje, že začleňování lidí do evropských společností není zdaleka bezproblémové. „Přistěhovalectví z mimoevropských zemí, které hlavně západní Evropa zažívá od 60. let minulého století, zdaleka nepřipomíná „brain drain“ (odliv mozků). Původním účelem naopak bylo najít chybějící pracovní síly pro podřadné profese,“ připomněl.

Ani problémy, které mohou při začleňování představovat například odlišné zvyklosti a obecně jiná kultura, podle jeho slov ignorovat nelze. To Kanada má problém díky Trumpově politice vůči imigrantům a zbytku světa vyřešen, jelikož má být „stále zásobována chytrými a talentovanými imigranty“. „My v Evropě ale žel nesousedíme s USA. A zejména současné zkušenosti nesvědčí o tom, že masová imigrace nutně znamená, že k nám půjdou pouze ti „chytří a talentovaní“,“ dodal Zdechovský.

Svůj výzkum týkající se integrace urpchlíků na trhu práce letos v dubnu zveřejnili ekonomové Francesco Fasani, Tommaso Frattini a Luigi Minale. A výsledky prý bohužel nejsou příliš povzbuzující. „Uprchlíci mají mít horší uplatnitelnost než ostatní imigranti. Ani méně dětí, kterých už teď je chronický nedostatek, nevyřeší problém ve společnostech, ani imigrace,“ uvedl.

Zdechovský pak vzpomněl i svůj článek „Pitomost jménem „nemějte děti, zachráníte svět!“, v němž zmiňoval stále početnější skupiny tzv. antinatalistů. Tedy převážně mladých lidí, kteří se dobrovolně rozhodli nemít děti, aby zachránili planetu. Růst obyvatel na Zemi v posledních 100 letech je skutečně dech beroucí. „Na druhé straně se ale celosvětový růst postupně snižuje. Dostupné statistiky svědčí o tom, že porodnost klesá ve většině zemí světa,“ zdůraznil s tím, že tento trend se stále čím dál více rozrůstá.

Původní text ZDE

Problém vysoké porodnosti se v budoucnosti ve většině zemí světa postupně vyřeší nejspíše sám. A v některých zemích (včetně Česka) se dokonce bude řešit problém opačný, předpokládá europoslanec. Je podle něj proto absurdní, že různé skupiny ekologických antinatalistů mají největší ohlas právě v bohatých rozvinutých zemích s nízkou natalitou. „Hnutí sdružující lidi s tak šílenými názory, jako mají současní antinatalisté, ať postupně zmizí přirozenou cestou. A my ostatní vsaďme na děti a na rodinu!“ uzavřelů Zdechovský s tím, že chytří lidé budou v budoucnu určitě potřeba.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Že ji neměli rádi? Za tím bude něco jiného. Petr Žantovský tuší, co je za koncem ministryně

4:44 Že ji neměli rádi? Za tím bude něco jiného. Petr Žantovský tuší, co je za koncem ministryně

TÝDEN V MÉDIÍCH Za hodně brutální znásilnění vnímání politiky se dá brát vyjádření Heleny Langšádlov…