Čí je vláda, prezidenta nebo premiéra? Odborníci se přeli před kamerami

20.12.2013 22:42

Může prezident odmítnout jmenovat ministra? V pátečních Událostech, komentářích České televize se o to přeli ředitel Ústavu státu a práva Akademie věd Jan Bárta a ústavní právník z Právnické fakulty Univerzity Karlovy Jan Kysela. V názorech na tuto věc se poměrně značně rozcházeli. Přeli se totiž o to, zda je vznikající vláda prezidentova či premiérova.

Čí je vláda, prezidenta nebo premiéra? Odborníci se přeli před kamerami
Foto: Ladislav Carda
Popisek: V Ostravě začal 37. sjezd ČSSD

„Prezident má pravomoc jmenovat, ale musí se rozhodnout. Vždyť on přece nese nějakou odpovědnost, před dějinami, když to takhle řeknu, je to i jeho vláda," popsal svůj pohled na věc Bárta. „Prezident sice podle Ústavy jmenuje ministra, ale to ještě neznamená, že ministra jmenovat musí. Může se svobodně rozhodnout, že to neudělá,“ uvedl Bárta. Pokud se rozhodne ministra nejmenovat, může si prý důvody nejmenování nechat pro sebe. Prezident je totiž významným politickým hráčem a to je třeba respektovat.

Kysela však oponoval, že vláda, která vzniká, není vláda prezidentova, je to vláda předsedy vlády. „On odvolává ministry, pokud to uzná za vhodné, on má řadu možností,“ poznamenal Kysela. Expert v této souvislosti zdůrazňuje, že moderní česká Ústava pozici prezidenta oslabuje právě ve prospěch premiéra.

Není to ale tak, že prezident musí jmenovat úplně každého. „Já se snažím pohybovat v té šedé zóně,“ zdůraznil Kysela s tím, že českou Ústavu nemusíme vnímat černobíle. Záleží to také na tom, jaké jsou v zemi politické poměry, jaká je ústavní praxe či jaké jsou judikáty Ústavního soudu. Prezident nemusí jmenovat člověka, na něhož upozorní např. tajná služba jako na potenciálně nebezpečného. Stejně tak je možné trvat na to, že by měl mít příští ministr čisté lustrační osvědčení, a pokud se na tomto shodneme, tak kandidáta bez čistého lustračního osvědčení může hlava státu odmítnout jmenovat.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Jděte do prde*e! Vy jděte do prde*e!“ Agrese v ČT. Sochař Černý se „pral“ s kurátorkou

10:25 „Jděte do prde*e! Vy jděte do prde*e!“ Agrese v ČT. Sochař Černý se „pral“ s kurátorkou

Spor o umístění stíhaček Spitfire s motýlími křídly na fasádě pražského obchodního domu Máj vyústil …