Čína: 250 milionů nakažených covidem za tři týdny. Data se přestávají zveřejňovat

25.12.2022 9:59

V Číně se od začátku prosince koronavirem nakazilo až 250 milionů lidí, informuje deník Financial Times (FT) s odkazem na odhad vysokého představitele čínských zdravotnických úřadů na jednání za zavřenými dveřmi, který FT potvrdily dva zdroje. Podle agentury Reuters tamní národní zdravotnická komise oznámila, že přestane vydávat denní data a statistiky o nově nakažených, jelikož to při tak vysokém nárůstu lze jen těžko určit.

Čína: 250 milionů nakažených covidem za tři týdny. Data se přestávají zveřejňovat
Foto: Hans Štembera
Popisek: Rouška na obličej, ilustrační foto

Odhad v Číně nakažených 250 milionů lidí během pouhých tří týdnů je výrazně vyšší, než kolik uvádějí oficiální statistiky. Jen za úterý se tam nakazilo covidem-19 na 37 milionů lidí. Odhad podle deníku Financial Times zmínil místopředseda čínského úřadu pro kontrolu a prevenci nemocí Sun Jang. Zazněl podle jeho slov na středečním zasedání s dalšími představiteli zdravotnických organizací.

Anketa

Skončí válka na Ukrajině v roce 2023?

57%
43%
hlasovalo: 17933 lidí
Ve stejném období se podle oficiálních odhadů mluví o 62.600 nakažených s příznaky nemoci covid-19 od začátku prosince. Agentura Bloomberg poukazuje, že úřady některých čínských měst odhadují, že nově nakažených za 24 hodin jsou až stovky tisíc.

Podle prohlášení jednoho představitele na síti WeChat se odhaduje, že ve městě Tung-kuan na jihu země se denně nakazí koronavirem 250.000 až 300.000 lidí. Podle odhadů zveřejněných v místním tisku ve městě Čching-tao na východě Číny přibývá denně až půl milionu nakažených. V obou městech žije dohromady na 20 milionů lidí.

V reakci na prudký nárůst infikovaných covidem-19 rozhodla Čínská národní zdravotnická komise, že přestane vydávat denní statistiky o nově nakažených, což dělala v posledních třech letech, uvedla agentura Reuters, podle níž ale nejsou jasné důvody této změny, ani jak často bude středisko údaje o šíření nákazy zveřejňovat.

Čína na začátku prosince uvolnila pandemická opatření, spolu s tím tam byla zrušena plošná testování.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

COVID

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: nab

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Jděte do prde*e! Vy jděte do prde*e!“ Agrese v ČT. Sochař Černý se „pral“ s kurátorkou

10:25 „Jděte do prde*e! Vy jděte do prde*e!“ Agrese v ČT. Sochař Černý se „pral“ s kurátorkou

Spor o umístění stíhaček Spitfire s motýlími křídly na fasádě pražského obchodního domu Máj vyústil …