Čína: Proč by se vměšovala? To nechtějí. Zkušený politik promluvil

03.05.2023 17:30 | Ze sítí

O asijské a globální geopolitice a vlastním „mírotvorectví“ hovořil pro web Asiaskop.cz bývalý singapurský ministr zahraničí George Yeo. „Malá země, která je navíc vnitřně slabá, se stává jen hračkou větších mocností. Národní jednota je základ. Když není země sjednocena, vnější síly ji rozervou na kusy,“ uvedl mimo jiné v rozhovoru.

Čína: Proč by se vměšovala? To nechtějí. Zkušený politik promluvil
Foto: z internetu
Popisek: studená válka 2.0

Anketa

Jste rádi, že EU rozšiřuje emisní povolenky i na dopravu a bydlení?

1%
98%
hlasovalo: 28100 lidí
V rozhovoru se mluvilo mimo jiné o růstu napětí mezi USA a Čínou, který je podle Yea pravděpodobně nevyhnutelný. „Čína předstihne USA ekonomicky i v jiných aspektech. Tomu USA přirozeně vzdorují. Čína sice neohrožuje USA přímo, ale ohrožuje jejich dominanci ve světě. Ještě více se USA obávají, že Čína má ambici dominovat světu stejně, jako to dělaly USA po konci druhé světové války. To je chybný pohled. Čína je nejstarší kontinuální civilizací světa. Nedělá nic bez odkazu zpět na svou minulost a má silný smysl pro svou vlastní kontinuitu,“ poznamenává Yeo. 

Čína je podle něj v mnoha ohledech předvídatelná, její instinkty konzervativní. „Nevidí žádný užitek ve vměšování se do záležitostí jiných – dokud nejsou v sázce její vlastní životní zájmy. Ovšem USA to bude trvat dlouho, než pochopí tuto čínskou přirozenost,“ sdělil Yeo a dodal také to, že Čína vidí multipolární svět jako neodvratný. 

„Z mnoha důvodů potřebujeme, aby USA stále byly schopny vůdcovství. Čína je příliš homogenní a zahleděná do sebe, než aby chtěla řídit svět. Proto kolem sebe během svých dějin vždy stavěla zdi. Nejen ty fyzické, jako Velkou čínskou zeď, ale také zdi kulturní, finanční, v oblasti internetu, ChatGPT a naposledy proti viru,“ sdělil Yeo. 

V rozhovoru se Yeo věnoval také malým zemím, které podle něj přežijí jen tehdy, když vnější sílu vybalancují vnitřní silou. „Malá země, která je navíc vnitřně slabá, se stává jen hračkou větších mocností. Národní jednota je základ. Když není země sjednocena, vnější síly ji rozervou na kusy,“ uvedl Yeo.

Závěrem se pak Yeo vyjádřil také k francouzskému prezidentu Macronovi, který byl kritizován některými americkými a evropskými politiky za své volání po evropské strategické autonomii a po snížení závislosti na USA. „Macron otevřeně řekl, co si mnozí Evropané jen myslí. Aliance Západu má hluboké kořeny v západní civilizaci, a tudíž je trvalá. Nicméně zájmy USA a EU nejsou totožné. Západní jednota proti ruské invazi na Ukrajinu je instinktivní a zásadní. Ale západní jednota proti výzvám, které představuje znovuprobuzená Čína, postrádá společného jmenovatele,“ zakončil Yeo.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Tenhle člověk, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskuseruský medvěd , 03.05.2023 17:49:09
by měl přednášet těm našim nýmandům, kteří mají znalosti o Číně jenom takové, jaké jim předloží ČT 24, konkrétně mimořádně přihlouplá, ovšem ideově pevně ukotvená Šámalová.

|  7 |  0

Další články z rubriky

Čína Rusko prohrát nenechá. Nechce v tom být sama, myslí si komentátor

18:55 Čína Rusko prohrát nenechá. Nechce v tom být sama, myslí si komentátor

Globální šachovnice je v současné době rozehraná na velmi nebezpečnou hru. USA chtějí Čínu donutit, …