Číňané pořád jen slibují. Sliby plní jen v Maďarsku, píše tisk. Velvyslankyně však vyjmenovává velké plány

29.03.2016 7:15

Čína toho ve středovýchodní Evropě už hodně naslibovala. Výsledky jsou vidět jen v Maďarsku. Na to poukazuje dnešní MF Dnes.

Číňané pořád jen slibují. Sliby plní jen v Maďarsku, píše tisk. Velvyslankyně však vyjmenovává velké plány
Foto: Hana Brožková - KPR
Popisek: Miloš Zeman a čínský prezident Si Ťin-pching

Slovensko hostilo čínského prezidenta již v roce 2009, o dva roky později uzavřelo strategické partnerství s Pekingem také Polsko. Pozadu nezůstalo ani Maďarsko a má s Čínou podepsanou dohodu o výstavbě první vysokorychlostní železnice. Výsledky jsou však chabé. 

Nejlépe je na tom Maďarsko, které však s Čínou spolupracuje již drahnou dobu. V zemi žije rozvětvená čínská komunita, největší ve střední Evropě. Čína dokonce v roce 2011 pomohla premiérovi Viktoru Orbánovi zachránit kolabující ekonomiku úvěrem ve výši miliardy eur. Vzniklo zde evropské logistické centrum firmy Huawei, čínské firmy koupily akcie několika maďarských podniků a zaměstnávají v zemi šest tisíc lidí. 

Opačnou zkušenost mají však s Čínou Poláci. Když měla čínská firma Covec postavit značnou část dálnice mezi Berlínem a Varšavou, komunikaci nestihla a polská vláda s ní musela zrušit smlouvu. I kvůli kvalitě odvedené práce. Objem čínských investic je i dnes v Polsku mizivý. Stejně tristní je situace i na Slovensku. 

Jak však podotkla velvyslankyně Číny v Praze Ma Kche-čching pro deník Právo, Česko zažívá nejaktivnější období čínsko-českých vztahů v historii. „Čínsko-české vztahy mají stále pevný politický základ. Historická zkušenost 67 let, která uběhla od navázání diplomatických styků, ukazuje, že se vzájemné vztahy podobají spolehlivě ukotvené stavbě,“ uvedla velvyslankyně s tím, že naše spolupráce vyhovuje také zájmům obou stran a má ohromný prostor. Jako další plus uvedla také přímé kontakty mezi lidmi a kulturní výměnu představující emocionální základy a vazby v bilaterálních vztazích.  

Pro čínsko-české vztahy bude mít podle ní nyní důležitý význam společné prohlášení, které při návštěvě čínské hlavy státu vznikne. „Navíc bude podepsáno mnoho dohod a obchodních smluv o posílení spolupráce v oblastech všeobecného letectví, průmyslových parků, investic do infrastruktury cestovního ruchu, energetiky, těžebního průmyslu, bankovnictví a financí. Kromě toho stvrdí navázání partnerství i hlavní města obou zemí. Rovněž instituce působící ve zdravotnictví, tisku a vydavatelství nebo společenských vědách chystají podpisy plánů spolupráce. Budou se konat kulaté stoly, program je opravdu bohatý,“ uvedla. 

Česko se má navíc stát centrem iniciativy Nová Hedvábná stezka pro střední Evropu. Jde o projekt, který si bere za cíl budovat otevřenou platformu různých forem spolupráce všech států a mezinárodních či regionálních organizací, včetně vzájemného doplňování jejich předností. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

11:08 Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

„To, co mně na tom vadí nejvíc, je to, že tady někdo do tebe něco hustí na plný kule a snaží se tě p…