Číňani mě okradli, nechal se slyšet Andrej Babiš. A co teď?

31.03.2016 8:15

300 miliard korun. Tolik by měly investovat čínské firmy v příštích pěti letech v Česku. Kde však peníze skončí, zatím není jasné, píše MF Dnes.

Číňani mě okradli, nechal se slyšet Andrej Babiš. A co teď?
Foto: Hana Brožková
Popisek: Poslední den čínského prezidenta Si Ťin-pchinga strávený v Praze. Ve tři hodiny odpoledne odletěl na jaderný summit do Washingtonu

V letošním roce by mělo do České republiky přitéct skrze čínské firmy přes 100 miliard korun, dalších dvě stě miliard dorazí v příštích pěti letech. Jde však pouze o virtuální peníze. Sumu totiž z velké části tvoří peníze v nově vznikajících fondech, které své cíle v Česku budou teprve hledat.

„Prakticky třetinu z této částky například tvoří společný investiční fond čínské skupiny CEFC, kterou v Česku reprezentuje Jaroslav Tvrdík, a další čínské skupiny Hengfeng Bank, určený na nákupy zdejších průmyslových firem. Fond bude mít už letos na nákupy připraveno 1,1 miliardy eur, tedy asi 30 miliard korun,“ píše deník.

Nejvíce dohod podepsal s čínskou stranou Jozef Tkáč z finanční skupiny J&T Finance Group. „V ní polovinu ovládne čínská CEFC. Jejich spojenectví ještě vyztuží čínská bankovní skupina Ping An Bank – společně budou ovládat fond, který by do roku 2020 měl operovat s neuvěřitelnými pěti miliardami eur,“ konstatuje MF Dnes. Ta zároveň konstatuje, že mezi zhruba třicítkou uzavřených dohod a memorand má asi jen polovina vyčíslený ekonomický dopad. Zbytek je prý v poloze porozumění a výměny informací. A v této rovině je i výstavba kanálu Dunaj–Labe–Odra, kterou budou čínské firmy zatím pouze analyzovat.

Původní text ZDE.

Server Echo24.cz následně upozornil na situaci okolo ministra financí Andreje Babiše (ANO). Ze seznamu podepsaných dohod totiž vyplývá, že jeho firmy Agrofert se čínské investice netýkají. „Tvrdit, že miliardy z Asie oslabí Babišův politický, hospodářský a mediální vliv, by však bylo unáhlené. Předseda hnutí ANO má zájem na dalším sbližování s prezidentem Milošem Zemanem, jenž orientaci na Čínu razí a zároveň zosobňuje. A chce-li mít Zeman jednou z Babiše premiéra, musí také jemu záležet na tom, aby se spřízněný oligarcha naučil s Číňany přinejmenším vycházet,“ konstatuje server. 

Babiš tak bude muset zkousnout především neúspěšný obchod v minulých letech, kdy si ve východočínské provincii Anhui pořídil závod na výrobu titanové běloby. V březnu 2013 však Babiš prozradil, že jej sprostě okradl Číňan, který pro něj 17 let dělal. „Ukradl nám 250 milionů přes zboží a za ty peníze si postavil skoro stejnou fabriku jako my,“ řekl s tím, že nikdy nepotkal nikoho, kdo v Číně uspěl. „Trh gigantický, ale je to jiný svět, jiný režim, je to velice těžké. Já už určitě do Číny nikdy nepůjdu podnikat,“ uvedl tehdy Babiš. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…