Cinknutá čísla? Petr Štěpánek má podezření ohledně preferencí Clintonové

08.11.2016 15:28

Bývalý člen Rady pro rozhlasové a televizní vysílání Petr Štěpánek se na svém facebookovém profilu rozepsal nad zajímavou hrou čísel v amerických prezidentských volbách.

Cinknutá čísla? Petr Štěpánek má podezření ohledně preferencí Clintonové
Foto: Hans Štembera
Popisek: Petr Štěpánek

„Zatímco ještě v pondělí ráno měla dle serveru RCP Hillary v průměru všech celostátních průzkumů 46,6 a Donald 44,8 procent, dnes ráno se preference posunuly na 46,8 a 43,6. Ale v protipohybu k těmto číslům naopak Hillary ubylo ‚jistých‘ volitelů z pondělních 216 na dnešních 203, zatímco Donald zůstává na svých 164. Počet ‚nejistých‘ volitelů, kteří se nakonec mohou přiklonit na tu i onu stranu, se zvýšil ze 158 na 171,“ zmiňuje Štěpánek preference demokratické kandidátky Hillary Clintonové a republikánského kandidáta Donalda Trumpa. A zároveň se ptá, zda čísla odrážejí realitu, nebo jde o cinknutá čísla, jež mají přání na realitu přeměnit.

„Ví se, že lidé mívají tendenci připojit se k předpokládanému vítězi. V politologii se tomu říká ‚last wagon effect‘. Proto samozřejmě existuje snaha, notabene těsně před volbami, pomoci miláčkovi mainstreamu čísly z říše přání. Známe to i z našich luhů a hájů. O celostátní preference navíc v americkém způsobu voleb vůbec nejde. Bush ml. se stal prezidentem, ačkoli celkově získal méně hlasů než Gore,“ dodal Štěpánek s tím, že se hraje o volitele z jednotlivých států. Magickým číslem je podle něj číslo 270. 

„Přičemž v naprosté většině států vítěz bere všechno. Tedy všechny volitele. A aby ani průzkumníci nakonec nebyli za blbce, poctivě přiznávají, že v tzv. swingujících státech, kde to může dopadnout tak i tak, není jistého vůbec nic. Bude to věru zajímavá noc,“ uzavřel Štěpánek.

Celý komentář Petra Štěpánka:

Zajímavá hra čísel. Zatímco ještě v pondělí ráno měla dle serveru RCP Hillary v průměru všech celostátních průzkumů 46,6 a Donald 44,8 procent, dnes ráno se preference posunuly na 46,8 a 43,6. Ale v protipohybu k těmto číslům naopak Hillary ubylo "jistých" volitelů z pondělních 216 na dnešních 203, zatímco Donald zůstává na svých 164. Počet "nejistých" volitelů, kteří se nakonec mohou přiklonit na tu i onu stranu, se zvýšil ze 158 na 171. Nabízejí se otázky. Odrážejí čísla preferencí realitu? Nebo jsou to cinknutá čísla, jež mají přání na realitu přeměnit? Ví se, že lidé mívají tendenci připojit se k předpokládanému vítězi. V politologii se tomu říká "last wagon effect". Proto samozřejmě existuje snaha, notabene těsně před volbami, pomoci miláčkovi mainstreamu čísly z říše přání. Známe to i z našich luhů a hájů. O celostátní preference navíc v americkém způsobu voleb vůbec nejde. Bush ml. se stal prezidetem, ačkoli celkově získal méně hlasů než Gore. Hraje se o volitele z jednotlivých států a magické číslo je 270. Přičemž v naprosté většině států vítěz bere všechno. Tedy všechny volitele. A aby ani průzkumníci nakonec nebyli za blbce, poctivě přiznávají, že v tzv. swingujících státech, kde to může dopadnout tak i tak, není jistého vůbec nic. Bude to věru zajímavá noc.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ne, nic. Ukrajina zklamána nejbližším spojencem

7:43 Ne, nic. Ukrajina zklamána nejbližším spojencem

Prezident Ukrajiny Volodymyr Zelenskyj před pár dny sdělil členům NATO, že Ukrajina potřebuje minimá…