Cinknutá verze. Kdo má rozum, ten to ví. Petr Drulák nakousl Ukrajinu

22.12.2023 20:40 | Monitoring

„Je v zájmu Ukrajiny, aby k jednáním došlo co nejdříve, protože pak z toho svého původního území zachrání více, než když se bude jednat za rok, za dva roky, nebo za tři roky,“ poznamenal k rusko-ukrajinskému konfliktu v pořadu Modrý jelen diplomat a politolog Petr Drulák. Hovořil také o konfliktu v Gaze.

Cinknutá verze. Kdo má rozum, ten to ví. Petr Drulák nakousl Ukrajinu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Petr Drulák

Anketa

Vadí vám chování Andreje Babiše v TV debatách a v Poslanecké sněmovně?

8%
90%
hlasovalo: 43743 lidí
„Tento rok byl velmi intenzivní. Byl mnohem intenzivnější a hektičtější, než jsem očekával. S kolegy, když jsme zakládali spolek Svatopluk, tak jsem to spojoval s určitými nadějemi. Ale nečekal jsem, že se nám to tak povede a bude tak velký příliv zájemců. A že bude i taková žízeň v různých koutech Česka, abychom jezdili do těch regionů a abychom besedovali s lidmi,“ sdělil profesor Drulák, že často jezdí i na Slovensko. Lidé podle něj cítí, že to, kam jde naše společnost, není správné, a že to, co jim říkají mainstreamoví politici, politici hlavního proudu, že s tím se prostě nikam nedostanou.

Drulák hovořil mj. o tom, co lidé považují za největší manipulace.

„Moje hlavní oblast jsou mezinárodní vztahy. Když mluvím o Rusku, o Číně, to jsou témata, která lidi zajímají. Každý, kdo používá selský rozum, tak cítí, že ta oficiální verze je nějakým způsobem cinknutá, že jsou tam ty manipulace. Ale běžný člověk nemá prostě čas ležet v nějakých knihách a neustále sledovat, co se děje ve světě. Tak oni vědí, že to nesedí, když jim někdo dá perspektivu, kde vlastně trochu potvrdí, k čemu vede ten zdravý selský rozum. Politika není nijak zvlášť složitá, stačí používat ten rozum, který máme, abychom viděli, že to, co nám předkládají, není správně. A samozřejmě dopracovat se k té alternativní verzi, to je potřeba, aby se tomu trochu více někdo věnoval. A to já rád dělám, protože mě to baví a rád se o to podělím,“ poznamenal Drulák.

„Základní fakta spočívají v tom, že naše vláda se nezajímá o české národní zájmy. Přebírá vidění světa, které není české. Je to vidění washingtonské, do určité míry i bruselské. Na prvním místě USA, pak Evropa. A z toho, co jim kde řeknou, tak to nám tady pak předkládají. Potom, když se mluví o Ukrajině, tak mluvili donedávna o tom, jak Ukrajina zvítězí, když tam všichni budeme dodávat ty zbraně. Tyto výroky se v současné době vyskytují méně často, protože je vidět, že tato verze je tak děravá, že už se sráží s realitou. Myslím si, že dochází i k nějakému takovému návratu určitého zdravého rozumu do vztahů s Čínou, kdy vše, co přišlo z Číny, bylo špatné, a že s Čínany by bylo nejlepší přerušit diplomatické vztahy. A pak se dozvídáme, že pan poradce premiéra Pojar jel do Pekingu. Připomínám tyhle základní věci, že máme nějaký český zájem,“ sdělil Drulák.

K Ukrajině se pak rozhovořil více.

„Možná dojde k nějakému rozuzlení. Vidíme v tom Kyjevě dvě kliky. Jedna, která pokračuje v té oficiální ideologii, rétorice, to je klika Zelenského. A pak trochu realističtější pohled, který přichází z armádních kruhů od náčelníka generálního štábu Zalužného. A také vidíme, že Západ dává Ukrajincům najevo, že sklady jsou prázdné,“ podotkl.

Rozuzlením, podle jeho slov, je zasednutí ke společnému stolu. „A že Ukrajina bude muset udělat bolestné teritoriální ústupky, což bylo zřejmé od samého začátku,“ zmínil. „Je v zájmu Ukrajiny, aby k jednáním došlo co nejdříve, protože pak z toho svého původního území zachrání více, než když se bude jednat za rok, za dva roky, nebo za tři roky,“ dodal Drulák.

A co Gaza a Izrael?

„Dochází tam k rozsáhlým masakrům Palestinců. Izrael byl citelně zasažen na velmi citlivém místě. Nicméně, dnes jako ta hlavní zpráva jsou ti palestinští mrtví. Z drtivé části nevinní civilisté. Doufejme, že toto nesmyslné vraždění přestane, že nebude pokračovat. Protože Izrael se bude sám tím dostávat do mezinárodní izolace. To, že v ní dnes je, je vidět. Je to vidět na hlasování orgánů OSN, kdy jednoznačně na straně Izraele je šest či sedm států. Izrael by si měl uvědomit, že krátkodobě může vojenskou silou řešit cokoliv, ale dlouhodobě vůbec nic. Pokud nenajde dohodu s Palestinci, tak jeho bezpečnost bude pořád ohrožena. Doufám, že v Izraeli se mezi těmi jestřáby objeví někdo, kdo bude schopen toho velkého mírového kompromisu. Uzavřít mír s těmi Palestinci,“ přemítal.

Co se týče amerických voleb, v nich Drulák doufá v odchod demokratů. „Troufám si říct, že Bidenova administrativa nese obrovskou odpovědnost za válku na Ukrajině,“ sdělil. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Vanda Efnerová

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„To bych nikdy neschválil!“ Předvolební zásek. Rakušan potopil kampaň ODS

12:54 „To bych nikdy neschválil!“ Předvolební zásek. Rakušan potopil kampaň ODS

Do kampaně před evropskými volbami se vložil už i prezident republiky Petr Pavel, jenž uvedl, že ant…