Čínské investice v Česku se vyrovnají belgickým nebo kyperským

30.03.2016 22:54

Čína se po dnešku v Česku zařadí mezi investory velikosti například Belgie či Kypru. Hodnota ekonomických dohod mezi českými a čínskými společnostmi, které byly dnes uzavřeny v Praze, má letos dosáhnout 95 miliard Kč, do roku 2020 pak celkem 294 miliard korun, uvedl Hrad. Řada avizovaných projektů je ale zatím na počátku. Některé oznámené investice se týkají nejen ČR, ale i dalších zemí střední Evropy.

Čínské investice v Česku se vyrovnají belgickým nebo kyperským
Foto: Hans Štembera
Popisek: Přivítání čínského prezidenta Si Ťin-pchinga na nádvoří Pražského hradu

Dohody a memoranda s čínskými firmami z české strany podepsaly například Škoda Auto, ČEZ, skupina J&T, Česká exportní banka nebo Český Aeroholding. Celkem šlo o 30 dokumentů v nejrůznějších oblastech. Zprávu přinesla ČTK.

Největší podepsaná dohoda o strategickém partnerství a spolupráci mezi J&T Finance Group a Ping An Bank počítá podle dokumentu, který zveřejnil mluvčí prezidenta Jiří Ovčáček, s vytvořením fondu na investice do finančního sektoru, energetiky a průmyslu. Celkem má jít o pět miliard eur (135 miliard Kč). Podle informací ČTK se z něj budou financovat projekty nejen v ČR, ale i na Slovensku, Chorvatsku či v Maďarsku.

Škoda Auto dnes oznámila, že zvýší do roku 2020 dodávky svých vozů zákazníkům v Číně na dvojnásobek

Další smlouvy se týkají mimo jiné prodeje 20 letadel L-410 či rekonstrukce a nákupu majoritního podílu ve fotbalovém stadionu Eden. Čínská potravinářská společnost Beijing Ershang Group zase plánuje nakoupit v příštích letech české a moravské víno za zhruba 100 milionů korun.

Společnost S.W.H. Group SE, ve které je ředitelem pro strategický rozvoj bývalý premiér Petr Nečas, plánuje s čínskou společností China Guodian investovat do obnovitelných zdrojů energie a čistých technologií v regionu střední a středovýchodní Evropy 14,3 miliardy Kč.

Škoda Auto dnes oznámila, že zvýší do roku 2020 dodávky svých vozů zákazníkům v Číně na dvojnásobek, tedy na více než půl milionu aut. Do rozšiřování modelové palety a vývoje nových technologií investuje dvě miliardy eur, tedy asi 54 miliard Kč. Zástupci Škody, Volkswagenu a čínské společnosti SAIC Motor Corporation dnes v Praze během návštěvy čínského prezidenta Si Ťin-pchinga podepsali memorandum, které investice zahrnuje.

Největším zahraničním investorem v Česku jsou firmy se sídlem v Nizozemsku

Rozšíření česko-čínské hospodářské spolupráce a oznámení nových čínských investic by podle analytiků mohlo pomoci do budoucna k narovnání vzájemné obchodní bilance a zlepšení obchodních vztahů a českého exportu do Číny.

„Pokud bychom započetli letos ohlášené či očekávané čínské investice, potom by se jejich celkový objem měl zvýšit nad 100 miliard korun a podíl na celkovém objemu zahraničních investic na 3,5 procenta. Velikost čínských investic by tak byla srovnatelná s investicemi z Belgie či Kypru,“ dodal hlavní ekonom Deloitte David Marek. Největším zahraničním investorem v Česku jsou firmy se sídlem v Nizozemsku, které se na celkovém objemu podílejí 24 procenty, Němci se na investicích v Česku podílejí 13 procenty.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

12:50 Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

„Jedu se setkat s mamkou. Už jsme se léta neviděli. Jsme z Doněcka a já nechci bojovat za Putina. Už…