Církev je skrývala tak dlouho, že už je nemohou vyhodit do Iráku. Uprchlíci, kteří od nás uprchli do Německa, jsou v suchu

20.06.2018 8:47

Irácká rodina, která uprchla z Čech, z Německa už vyhoštěna být nemůže. Církev je schovávala tak dlouho, až lhůta uplynula. Rodina si žije dobře, mladí členové se vozí v mercedesu a točí si migranty v táborech na mobil. Zprávu přinesla Mladá fronta Dnes.

Církev je skrývala tak dlouho, že už je nemohou vyhodit do Iráku. Uprchlíci, kteří od nás uprchli do Německa, jsou v suchu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Německá vlajka

Rodina Georgise Batta přiletěla do Čech na začátku roku 2016. Přivedl je sem nadační fond Generace 21, založený za účelem ochrany křesťanů na Blízkém východě. Nejdříve dostala rodina ubytování v Okrouhlíku u Jihlavy, posléze se měla přestěhovat do centra města. Reportáž, kde si Iráčané stěžují na kvalitu bydlení, odvysílala TV Prima. Tato reportáž pak byla kritizována za uveřejňování výroků mimo kontext.

Anketa

Která skupina obyvatel potřebuje od státu okamžitou pomoc?

57%
3%
hlasovalo: 12540 lidí

V dubnu téhož roku se 25 iráckých uprchlíků rozhodlo z Čech odjet do Německa v najatém autobuse. Hned za hranicemi byli zadrženi německou policií. Řidiči autobusu byli zatčeni kvůli podezření z pašeráctví a následně propuštěni. Německá strana vyzvala Česko, aby si „své“ uprchlíky převzalo zpět. Žádost české úřady napoprvé odmítly kvůli formálním chybám, napodruhé ji už přijaly.

Běženci se zpátky do Čech vrátit nehodlali. Všichni požádali v Německu o azyl. Pěti bylo dovoleno zůstat díky rodinným vazbám v Německu, 3 zmizeli a 17 požádalo o azyl u Evangelické jednoty bratrské. Ta jim ho poskytla na dobu přesně takovou, aby po jejím uplynutí nemohli být z Německa deportováni.

Nyní už se rodina Georgise Batty obávat nemusí, její členové mají azyly i povolení k pobytu. Její členové se baví a jejich profily na sociálních médiích jsou plné obrázků z grilování. Podle fotek nouzí rozhodně netrpí. Kde vzali na svůj život peníze, je prozatím záhadou.

Církev o udělení azylu mlčí. „Nemůžu o jejich případu mluvit, vedení to zakázalo,“ řekla zaměstnankyně církve. Věřící církve pak poslali zprávu, že k udělení azylu došlo z důvodu obav o bezpečí rodiny po návratu do Čech. Prý by mohli být posláni zpátky do Iráku, kde by jim hrozilo smrtelné nebezpečí.

Generace 21 jejich osud dále sleduje, v osobním kontaktu ale není. „Naším cílem bylo dostat je do bezpečí a to se podařilo,“ uvedl na adresu Iráčanů Jan Talafant z nadace Generace 21. České úřady už jejich osud nezajímá. „Skupinu osob, která získala status v Německu, dále nesledujeme,“ vyjádřila postoj Ministerstva vnitra jeho mluvčí Hana Malá.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: kas

Tomio Okamura byl položen dotaz

Nemáte krátkou paměť?

Když se ohlédnete do naší minulosti, tak spousta lidí, včetně mužů raději emigrovala, než aby šla bojovat nebo se podřídili režimu. A myslím, že by se stejně zachovala řada lidí i teď a je to pochopitelné. Opravdu myslíte, že je to důvod k tomu ukončit podporu Ukrajině? A vy byste ty bojeschopné Ukr...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jako druhá světová? To ne. „Prostě to přečetl.“ Holec se pustil do prezidenta

9:55 Jako druhá světová? To ne. „Prostě to přečetl.“ Holec se pustil do prezidenta

Je mi smutno z toho, jaká intelektuální bída je naším prezidentem. I to jsou slova politického komen…