Církve chtějí majetek. Podaly už 192 žalob

09.09.2015 8:37

Již celkem 192 žalob podaly církve a náboženské společnosti, a to podle zákona o církevních restitucích. Snaží se tak domoci majetku, o kterém si myslí, že jim v historii patřil. Informuje o tom deník Právo.

Církve chtějí majetek. Podaly už 192 žalob
Foto: Hans Štembera
Popisek: Kostel, ilustrační foto

Prozatím bylo rozhodnuto ve 13 sporech, a to alespoň v první instanci. Zpráva, která byla předložena vládnímu výboru dohlížejícímu na průběh církevních restitucí, má 24 stran.

Nejvíce, celkem 105, žalob směřuje na Státní pozemkový úřad. Lesy ČR čelí třinácti žalobám a Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových 48. Žalobám čelí i obce.   

Mezi církvemi a náboženskými společnostmi je velmi aktivní rytířský řád křížovníků s červenou hvězdou, jenž se snaží domoci pozemků a budov v Praze. 

Z téměř 9500 výzev, které se týkaly 146 538 movitých a nemovitých věcí, zbývalo v polovině roku 2015 k projednání 1165 výzev. Úřady tak v projednávání velmi výrazně pokročily.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…