Čísla ke covidu: Většina pozitivních jsou mladí, bez příznaků, neočkovaní. S dobrou imunitou

01.09.2021 16:13

Podle dat Ústavu zdravotnických informací a statistiky počet nakažených koronavirem v České republice již několik měsíců stagnuje až zpomaluje a navíc je přes 70 procent případů bezpříznakových. Téměř tři čtvrtiny prokázaných případů připadají na neočkované lidi, kteří tím pádem virus dobře zvládají svojí přirozenou imunitou. Z několika desítek hospitalizovaných pacientů jsou mnozí taktéž bezpříznakoví a jejich hospitalizace souvisí s jinou diagnózou.

Čísla ke covidu: Většina pozitivních jsou mladí, bez příznaků, neočkovaní. S dobrou imunitou
Foto: Hans Štembera
Popisek: Antigenní testovací sada na Covid 19, ilustrační foto

Data z posledních měsíců podle ÚZIS ukazují trvalé zpomalování epidemie. „Epidemická situace je stabilizovaná, většina regionů registruje méně než 12,5 nových případů nákazy na 100 tisíc obyvatel za týden. Žádný z regionů v zátěži nekontrolovaně neroste,“ píše ÚZIS v souhrnné zprávě, jak informuje server Idnes.cz.

Přes 70 procent lidí s pozitivním výsledkem testů je navíc podle hygieniků bezpříznakových. „Celkový podíl zachycených symptomatických případů setrvale klesá až pod 30 procent,“ uvádí ÚZIS a dodává, že z nakažených jsou zhruba tři čtvrtiny lidí neočkovaní, což fakticky znamená, že většina zvládá koronavirus svou přirozenou imunitou. Téměř 80 procent nakažených totiž spadá do věkové kategorie pod 30 let.

Anketa

Je dobře, že se děti ve školách budou znovu testovat na covid-19?

29%
67%
hlasovalo: 3854 lidí
Za poslední dva měsíce se počet hospitalizací pohybuje pouze kolem padesáti lidí, což je podle statistiků dáno rostoucím počtem očkovaných lidí. „Počet nově nakažených, potenciálně zranitelných pacientů je stále nízký a stejně tak i zátěž nemocnic. Jde o efekt postupující vakcinace,“ má jasno ÚZIS.

„Průměrně je teď přijímáno do nemocnic denně asi pět pacientů s covidem. Řada z nich má hlášen lehký průběh, nebo dokonce asymptomatický. To znamená, a můžeme dovozovat, že třeba přišli do nemocnice s nějakým jiným zdravotním problémem, a přitom se zjistilo při testu, že jsou pozitivní,“ prohlásil ředitel ÚZIS Ladislav Dušek. Většina hospitalizovaných spadá do kategorie nad 65 let a v zásadě vždy jde o případy spojené s dalšími chronickými onemocněními.

Dušek ale zároveň varuje, že podzimní vývoj může přinést zhoršení, jelikož stále není naočkováno přes půl milionů lidí ve věků nad 65 let, z čehož přes 400 tisíc lidí nemoc neprodělalo a nemají tak žádnou imunitu. „Máme tu asi 440 000 lidí v relativně vyšším věku, kteří mají potenciál k tomu, aby byli nakaženi. Vážnější stav lze očekávat u 50 až 60 procent z nich,“ poznamenal Dušek.

Vláda Andreje Babiše mezitím chce v září spustit registrace na třetí dávky vakcín, protože podle posledních průzkumů po pěti až šesti měsících účinnost vakcín klesá. Registrace bude spuštěna 20. září a měla by se týkat lidí ve věku nad 60 let.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: jma

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Radek Rozvoral byl položen dotaz

Neslibujete nesplnitelné?

Opravdu jde ještě změnit migrační pakt, když ho podezřele narychlo EP před volbami odsouhlasil? A jak chcete zrušit green deal? Jsem pro, ale myslím, že je to nereálný slib.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vím, co bylo ve skladu... Kauza Vrbětice uzavřena. Pak zaznělo něco, co řečeno nebylo

17:27 Vím, co bylo ve skladu... Kauza Vrbětice uzavřena. Pak zaznělo něco, co řečeno nebylo

O tom, že ve Vrběticích rozhodně nebyla škoda za miliardu, se rozhovořil bezpečnostní analytik Jaros…