Čísla klesala díky Vánocům, teď zase vystřelí. Profesor Dušek krotí optimismus

28.12.2020 15:07

Optimistické zprávy ohledně čísla R jsou podle všeho dočasné. Uvádí to šéf zdravotnických statistiků Ladislav Dušek s tím, že čísla opět po Vánocích porostou. Píše to server Novinky.cz.

Čísla klesala díky Vánocům, teď zase vystřelí. Profesor Dušek krotí optimismus
Foto: Vysílání ČT24
Popisek: Profesor Dušek prezentuje data

Pokles reprodukčního čísla je v současné době velmi výrazný. Den před Štědrým dnem se pohybovalo okolo hodnoty 1,25, v pondělí kleslo dokonce na 0,89. Klesl i index rizika protiepidemického systému PES, a to na 4. stupeň a číslo 71. Podle ředitele Ústavu zdravotnických informací a statistiky Ladislava Duška je to tím, že se výrazně méně testovalo. Po vánočním období pak podle něj opět čísla porostou.

„Tím, jak se během Vánoc velmi zásadně snížila nálož testů, s čímž se samozřejmě počítalo, tak klesly počty denních pozitivních záchytů do té míry, že to snížilo reprodukční číslo,“ uvedl Dušek a vysvětlil, že kdyby se přestalo testovat zcela, číslo R by kleslo na nulu a epidemie by statisticky zmizela. 

Záchyty se vrátí podle něj zpátky ve chvíli, kdy dojde k navýšení počtu testů. „Tam bohužel není žádný důvod se nyní domnívat, že by se to nemělo stát,“ dodal Dušek. 

Neopomněl ani uvést, že narostly počty hospitalizovaných. „Je o něco vyšší podíl pacientů na JIP, tak uvidíme, co to udělá. Teď ty pracovní dny hodně ukážou,“ uzavřel.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: vef

Tomio Okamura byl položen dotaz

Fakt si myslíte, že jsou Ukrajinci nacisti?

Proto, že se brání a brání svou zem nebo proč? Vy byste ČR nebránil, kdyby bylo potřeba? A nejsou Ukrajinci spíš hrdinové?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Porucha u KB: Klient učinil bance nabídku, jakou ještě nezažila

11:12 Porucha u KB: Klient učinil bance nabídku, jakou ještě nezažila

Kdo se chtěl v pondělí dostat k penězům na svém účtu u Komerční banky, ten ji s největší pravděpodob…