Čísla o očkování. A o smrti. „Strach z toho, co by se mohlo zjistit.“ Aféra houstne

Spustit čtení článku
Tato funkce je dostupná jen s aktivním předplatným typu Lepší čtení a vyšší.
06.12.2023 20:30 | Komentář

Uniklé údaje z novozélandské databáze vyvolávají dojem o vysokém procentu smrtnosti po očkování proti covidu-19. „To jsou čistokrevné fabulace a konspirace. Tvrdit, že vakcína by mohla ublížit člověku víc než skutečná nákaza, je nelogický a ničím nepodložený pokus o manipulaci s laickou veřejností,“ říká pro ParlamentníListy.cz Rastislav Maďar, děkan Lékařské fakulty Ostravské univerzity. „Skutečnost, že se vlády všech zemí brání vydání úplných dat, svědčí podle mého názoru o jejich strachu z toho, co by se mohlo zjistit,“ myslí si specialista v oboru vnitřního lékařství a angiologie Vladimír Čížek.

Čísla o očkování. A o smrti. „Strach z toho, co by se mohlo zjistit.“ Aféra houstne
Foto: Hans Štembera
Popisek: Očkování proti koronaviru, ilustrační foto

Tvrzení, že vakcíny proti covidu jsou „nejsmrtelnější vakcínou všech dob“, se objevilo v článku novozélandského serveru 1news. Ten se týkal vynesení a zveřejnění informací, podle nichž z uniklých dat plyne, že „celkově vedly mRNA vakcíny k předčasnému úmrtí v průměru více než jedné osoby na tisíc dávek“. „Pro ty, kteří nejsou o události informováni: údajný jediný správce novozélandské databáze pacientských dat Barry Young vystoupil jako whistleblower a dal veřejně k dispozici novozélandskou databázi ke zkoumání. Ze zveřejněných dat vyplynulo vysoké procento smrtnosti, zejména u některých šarží vakcín,“ říká pro ParlamentníListy.cz Vladimír Čížek, specialista v oboru vnitřního lékařství a angiologie.

Údaje převzala velmi rychle řada alternativních médií, mimo jiné i americký miliardář Steve Kirsch. „Nicméně někteří vědci poukázali na to, že data – i kdyby byla pravdivá – jsou nekonzistentní, neúplná. Matematik Norman Fenton napsal, že procenta úmrtnosti by souhlasila jen v případě, že jsou data přesná a úplná. Hovořilo se totiž až o úmrtí jedné osoby na tisíc dávek. Igor Chudov poukázal na to, že data úplná nejsou. Novozélandské úřady zatkly Barryho Younga, přikázaly smazat databázi a zakázaly další zveřejňování dat. Ve vyjádření novozélandské vlády však explicitně nezaznělo, alespoň o tom nevím, že by data byla falešná,“ upozorňuje lékař.

Strach vlád z toho, co by se mohlo z úplných dat zjistit

Proto nabádá přistupovat k této události a informacím, které kolem ní panují, velmi obezřetně. „Já osobně zatím mohu k této aféře říci jediné: je naprosto nezbytné, aby se vědci dostali k pravdivým a úplným datům. Jen tak lze prozkoumat bezpečnost vakcín. To, že se vlády všech zemí brání vydání úplných dat, svědčí podle mého názoru o jejich strachu z toho, co by se mohlo zjistit. V souvislosti s Novým Zélandem nezapomínejme na to, jak bývalá premiérka Jacinda Ardern zpupně tvrdila: ‚Budeme vaším jediným zdrojem pravdy,‘“ doporučuje Vladimír Čížek.

Naopak naprosto odmítavě ke sdělením o nežádoucích účincích vakcín přistupuje děkan Lékařské fakulty Ostravské univerzity a vedoucí Ústavu epidemiologie a ochrany veřejného zdraví LF OU Rastislav Maďar. „Každá země si sleduje závažné reakce po očkování na svém území a vzájemně si ty informace sdílejí. Proto víme, že jsou velmi vzácné. Například u anafylaktické reakce se uvádí četnost pět případů na milion podaných dávek. Osobně jsem žádnou anafylaxi nikdy u svých pacientů neviděl a ani žádný z mých blízkých kolegů. To, co se uvádí v tom textu, jsou čistokrevné fabulace a konspirace,“ uvádí pro ParlamentníListy.cz Rastislav Maďar.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

COVID-19

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: Jiří Hroník

Tomio Okamura byl položen dotaz

bydlení

Stát musí převzít plnou odpovědnost za bytovou politiku a zajistit pro mladé lidi dostatečné kapacity cenově dostupného bydlení. Co touto vaší větou přesně myslíte? A jaká cena za bydlení je podle vás v pořádku? A jak byste řešili problém, že na řadě míst, kde je největší poptávka po bydlení, není u...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vzpoura proti Leyenové: Chce z ČR „páreček“, ne Síkelu. Zlost. I Vondra dupnul

17:40 Vzpoura proti Leyenové: Chce z ČR „páreček“, ne Síkelu. Zlost. I Vondra dupnul

Předsedkyně Evropské komise (EK) Ursula von der Leyenová s českou nominací ministra průmyslu a obcho…