Člověk v tísni na Ukrajině. Šimon Pánek to vidí na dlouhé roky

15.04.2022 15:33 | On-line

Ředitel neziskové organizace Člověk v tísni Šimon Pánek se sklonil před českými občany, kteří poslali na pomoc Ukrajině 1,7 miliardy korun. První 3 až 4 týdny prý Česko poskytovalo Ukrajině nejvíc humanitární pomoci ze všech zemí na světě. Pánek popsal, co bylo a co stále je nejtěžší a poradil, jak s postupujícím časem přistupovat k ukrajinským uprchlíkům, kteří zůstanou na českém území.

Člověk v tísni na Ukrajině. Šimon Pánek to vidí na dlouhé roky
Foto: Hans Štembera
Popisek: Šimon Pánek

Pánek v rozhovoru pro internetovou televizi DVTV všem Čechům poděkoval za to, kolik peněz poslali na pomoc Ukrajině. Jde o 1,7 miliardy korun. A další peníze ještě přicházejí.

„Je to velký závazek. Na jedné straně se za to dá udělat hodně práce, ale na druhé straně, ta práce je složitá ve válečných oblastech. A přitom bych řekl, že to pro nás není zas tak výjimečná částka. Naše syrská mise má roční rozpočet miliardu korun, takže to není tak úplně mimo rámec toho, s čím jsme zvyklí pracovat. ... Ale jinak je to jedna z největších sbírek na světě, dokonce i v absolutních číslech, což je fascinující,“ sklonil se před českými občany Pánek.  

Prozradil také, že se v konfliktu na ukrajinském území nestává to, co se stává pravidelně v jiných válkách, že některá z válčících stran zabavila kamion s humanitární pomocí. Nezisková organizace Člověk v tísni prý zatím vypravila na Ukrajinu asi 180 velkých kamionů. Svou roli v tom prý mohlo sehrát i to, že Člověk v tísni už působí na Ukrajině asi 7,5 roku, tedy od doby, co došlo k obsazení ukrajinského Krymu.

Nebylo to sice nic snadného, ale Člověk v tísni prý stále dbá na to, aby se konzervy a další potraviny, ale také matrace a ostatní věci opravdu dostaly k civilistům. „Tak, abychom mohli ručit za to, že se ta pomoc opravdu dostane na místo.  

„Česko bylo první tři až čtyři týdny zemí, která tam dodávala nejvíce pomoci ze všech,“ prozradil Pánek. To nejtěžší je dostat se ze skladů na Ukrajině do sklepů k lidem, do míst, kde se nedaleko bojuje,“ prozradil Pánek.

V tuto chvíli prý Člověk v tísni získává peníze pro pomoc na Ukrajině i od vlády USA, od vlády Kanady, od EU a od dalších velkých dárců.

Kupříkladu v Charkově prý novináři hlásí, že si lidé nosí domů mléko, které pro Ukrajinu sehnala právě organizace Člověk v tísni. Ale do Mariupolu se dnes prakticky žádná pomoc nedostane. Rusové ji podle Pánka blokují s vědomím, že i hlad a nedostatek pitné vody nakonec zlomí ukrajinské obránce tohoto zničeného přístavu.

Pánek počítá tím, že přímo na Ukrajině bude třeba pomáhat nejméně 3 roky.

První fázi uprchlické krize podle Pánka celá Česká republika zvládla na výbornou. Ale teď bude potřeba těm běžencům poskytnout dlouhodobější ubytování. A tady by mohl nastat problém.

Pokud tedy český stát nebude garantovat majitelům prázdných bytů, že dá měsíc co měsíc pevně daný příspěvek na konkrétní byt. Příspěvek by dostával majitel bytu. To by mohlo pomoci k nalezení dlouhodobějšího ubytování pro lidi zasažené válkou.

Podle tohoto modelu by podle Pánka bylo dobré, aby se kupříkladu po půl roce podíleli z 50 procent na placení nájmu sami váleční uprchlíci.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

válka na Ukrajině

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Stručné informace týkající se tohoto konfliktu aktualizované ČTK několikrát do hodiny naleznete na této stránce. Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: mp

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Lidé ani netuší, v jakém jsme průšvihu. Rusko vyhraje a Evropu to bude bolet.“ Profesor vážně

10:30 „Lidé ani netuší, v jakém jsme průšvihu. Rusko vyhraje a Evropu to bude bolet.“ Profesor vážně

V podcastu Reinvent The Money promluvil známý americký politolog, profesor Mearsheimer. Jeho slova o…