Člověk v tísni pronikl do škol s výukou o ruské propagandě. A co řeklo ministerstvo?

11.11.2015 9:16

Výuková videa, na kterých se mohou čeští středoškoláci přímo ve školách seznámit s ruskou propagandou, nabízí od tohoto týdne portál Jeden svět na školách. Ministerstvo školství ale přiznává, že Festival Jeden svět je pořádán nevládní organizací Člověk v tísni, která má zřetelný, obecně známý názorový profil a nelze od ní žádat ani očekávat striktní nestrannost a nezaujatost. Informuje o tom server Aktuálně.cz s tím, že školský resort proto doporučuje učitelům, aby případnou jednostrannost informací vyvažovali.

Člověk v tísni pronikl do škol s výukou o ruské propagandě. A co řeklo ministerstvo?
Foto: clovekvtisni.cz
Popisek: Člověk v tísni - logo

Server uvádí, že nový projekt portálu Jeden svět na školách pro středoškoláky připravil lekce, kde se mimo jiné dozvědí více o anexi Krymu či o tom, jak se ruská propaganda projevuje přímo v Česku.

Celý text je ZDE

Učitelé mohou do svých hodin zařadit jednotlivé lekce, které vzdělávací program nabízí od tohoto týdne na svých webových stránkách. Jejich součástí jsou i výuková videa. Podle představ autorů by se do výuky materiály mohly zařadit v hodinách občanské nauky, dějepisu, zeměpisu nebo i češtiny.

„Lekce jsou určeny pro žáky středních škol od 15 let, kteří mají povědomí o světových událostech, aby se naučili rozlišovat věrohodné informace od manipulací a při sdílení zpráv na sociálních sítích ověřovat zdroje. Ukazuje se, že mnohdy ani nevědí, čemu jsou vystavení,“ řekla serveru koordinátorka programu Jeden svět na školách Ludmila Součková.

Z prvních reakcí učitelů je podle jejích slov zřejmé, že o téma je velký zájem. „Učitelé propojují toto téma s tématy uprchlíků či rasové nesnášenlivosti,“ cituje server slova Součkové.

Někteří žáci to celé považovali za manipulaci

„Podat pravdivý obraz skutečnosti a odborný výklad je velice náročné. Žáci chtějí více takových aktivit, ale na jiném příkladu. Požadovali více informací v úvodu a zasvěcení do problematiky. Někteří to považovali celé za manipulaci a chtěli znát komentáře i z jiných zahraničních zdrojů pro porovnání,“ řekla serveru Radka Pokludová, která téma probírala s žáky 3. a 4. ročníku osmiletého gymnázia a 4. ročníku ekonomického lycea na pražském Chodově.

Ruské propagandě v Česku se věnuje například lekce nazvaná Neověřená informace. Žáci si v hodině mohou přečíst článek o smrti dvou dětí, které zahynuly na Donbasu v důsledku ostřelování. Přečtou si zprávu z ruského serveru Sputnik vycházejícího v češtině, pak zhlédnou reportáž ruské televize NTV a poté informaci porovnají s reportáží BBC, která odhaluje, že šlo o účelovou mystifikaci a že smrt desetileté dívky byla vymyšlená.

„Nejdříve byli zprávou z novin rozhořčeni. Pohoršovali se nad tím, že kvůli některým lidem umírají nevinní, zejména děti. Vůbec by se to podle nich nemělo stávat. Po přehrání reportáže ruské televize byli někteří na pochybách a zcela zprávě nevěřili. Po zhlédnutí reportáže BBC byla část žáků zmatená. Většina však byla rozhořčená nad tím, že si ruská média – a pak i naše česká média, která zprávu převzala od ruských – vymýšlejí,“ popsala dopad probírání zmíněné lekce na studenty Tereza Žilková z Gymnázia Bystřice nad Pernštejnem.

Je na ředitelích škol, aby rozhodli, zda je festival pro žáky přínosem

Server uvádí, že samo Ministerstvo školství připouští, že téma je citlivé. „Festival Jeden svět je pořádán nevládní organizací, která má zřetelný, obecně známý názorový profil a nelze od ní žádat ani očekávat striktní nestrannost a nezaujatost,“ tak reagoval resort na dotazy serveru ohledně aktivit portálu Jeden svět na školách.

„Je zodpovědností ředitelů škol, aby rozhodli, zda je festival se svými světlými i stinnými stránkami pro žáky přínosem, a jejich účast na něm proto schválili, nebo neschválili,“ uvedl tiskový odbor Ministerstva školství s tím, že případnou jednostrannost informací má vyvažovat právě učitel. „Pedagogická zkušenost je navíc taková, že jednostranný emotivní dokument následně komentovaný a korigovaný učitelem může zanechat v žácích hlubší a trvalejší stopu než dokument vyvážený, kterému není co vytknout,“ dodává ministerstvo.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…