Co chystá Merkelová pro EU? Němci berou kormidlo. Hana Lipovská se podívala blíže

29.06.2020 16:51

Od 1. července se předsednictví EU ujímá Německo. Ekonomka Hana Lipovská, členka Rady ČT, v poznámce pro Institut svobody a demokracie novinářky Jany Bobošíkové konstatovala, že prozatím moc nevíme, co můžeme od vlády v Berlíně čekat. Jisté náznaky tu ale jsou. Nahlédněte.

Co chystá Merkelová pro EU? Němci berou kormidlo. Hana Lipovská se podívala blíže
Foto: repro Youtube, tan
Popisek: Projev kancléřky Angely Merkelové k opatřením proti šíření koronaviru, 18. března 2020

Hana Lipovská má za to, že je velmi obtížné najít informace o konkrétních prioritách německého předsednictví, takže se vlastně dá říct, že co nás teď čeká, vědí jen v Berlíně. Institut Jany Bobošíkové přesto přinesl krátký výčet seznamu priorit, které vláda kancléřky Angely Merkelové předestřela.

Anketa

Postupuje vláda proti šíření koronaviru SARS CoV-2 správně? (Ptáme se od 29.6.2020)

88%
12%
hlasovalo: 6770 lidí

V Institutu Jany Bobošíkové mají za to, že Německo umí dobře prosazovat témata, která uzná za vhodná. Daří se to prý i navzdory tomu, že bruselští úředníci mají vystupovat neutrálně.

„Pro zakládajícího velkého člena, který od začátku určoval pravidla hry, je to ale rutina. Je jasné, že právě Německo je v tomto umění v rámci unijních institucích velmi silné: jednak je zemí zakládající, jednak obsadilo klíčová místa v bruselské administrativě, na kterých se vstupní texty koncipují a dále šíří. Ačkoliv mají být úředníci EU přísně neutrální, realita je často jiná,“ stojí v textu Institutu.

Bobošíková se svými kolegy vychází z toho, že celých 42 procent německých úředníků zastává střední či vysoké posty. U českých úředníků je to jen osm procent. O to důležitější je prý vědět, co Německo chystá.

Podle institutu je třeba se ptát, zda se v rámci programu koronavirové pomoci stane čistým plátcem v EU. Ale to prý není jediná důležitá otázka. Spolupracovníci institutu položili ještě dalších sedm podobných otázek.

„Co přinese zvažované zavedení celounijních daní? A bude skutečně výhodné pro ČR? Jak by se ČR podílela na plánovaném vydání celounijních dluhopisů? Jak by za ně ručila a posléze platila? A v čem by byly pro občany (ne)výhodné? Bude jaderná energie uznána v rámci diskuse o klimatických změnách jako čistý zdroj, což je životně důležité pro dostavbu našich jaderných elektráren a ekonomiku ČR? Jak se bude řešit migrační politika, když tlak na kvóty nevyšel? Jak vypadá záměr na sbližování sociální politiky v rámci EU, které by mohlo přinést jak ještě větší rigiditu pracovního trhu, tak zvýšený zájem migrantů o pobyt v ČR? Jak vypadá záměr unifikace rámce minimální mzdy, který dále sníží míru rozhodování firem o investicích, zvýrazní diktát státu i EU a oslabí už tak slabé fungování tržních sil? Jaké jsou cíle Konference o budoucnosti Evropy, která měla začít v květnu letošního roku, ale nakonec začne v září v rámci německého předsednictví? Připomínáme, že minulá Konference o budoucnosti Evropy – nazývaná konvent – přinesla Lisabonskou smlouvu,“ ptaly se Bobošíková s Lipovskou.

Vláda Angely Merkelové v prioritách zdůraznila, že si klade za cíl řešení koronavirové i ekonomické krize. Nastavení vztahů EU a Velké Británie a řešení dalších klíčových otázek, jako je boj proti globálnímu oteplování a hledání role Evropy ve světě.

„Hlavní prioritou programu německého předsednictví v Radě EU je bezprostřední zvládnutí následků koronavirové pandemie. Virus musí být poražen, evropské hospodářství obnoveno a v Evropě posílena sociální soudržnost. K dosažení tohoto cíle se Německo spoléhá na společnou, koordinovanou akci, evropskou solidaritu a sdílené hodnoty. Existují velká očekávání, že Německo dosáhne pokroku v dalších důležitých otázkách budoucnosti. Například Německo se chce v rámci svého předsednictví věnovat hlavním transformačním procesům naší doby – jako je změna klimatu nebo digitalizace. Je také důležité posílit schopnost Evropy jednat navenek. Pouze tak může Evropa hájit své zájmy a převzít odpovědnost ve světě,“ stojí v textu německé vlády.

Kabinet Angely Merkelové chce roli EU ve světě posílit, ale také se starat o to, aby EU byla spravedlivější.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: mp

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…