Co je na Opencard nejhorší? Prozrazuje radní, kterému ji Hudeček sebral

08.06.2014 15:49

Pražský radní Jan Vašíček (TOP 09) již není „vrchním dohlížitelem“ nad projektem Opencard. Tuto roli nově převzal přímo pražský primátor Tomáš Hudeček. Vašíček však dává v rozhovoru pro server Týden.cz najevo, že kartu, která Prahu stála už přes miliardu korun, ohrožují v tuto chvíli především časové lhůty. A to prý ještě není to nejhorší.

Co je na Opencard nejhorší? Prozrazuje radní, kterému ji Hudeček sebral
Foto: Hans Štembera
Popisek: Terminál pro nahrávání zakoupených kupónů do Opencard

Jako radní pro oblast informatiky se Vašíček začal důkladně seznamovat s projektem Opencard v prosinci 2013. V tu chvíli již Praha vložila do karty 1,3 miliardy korun. Navzdory této obrovské sumě nemá Praha na Opencard dostatečná licenční práva. Odpovědnost za to nese ten, kdo za Prahu tehdy smlouvy vyjednával.

„Naprosto nevýhodně uzavřené smlouvy pro Prahu. Za takovýchto podmínek bych já osobně na uzavření smlouvy nepřistoupil. V době, kdy jsem převzal gesci informatiky, jsem již neměl dostatek času na to, abych nový systém pořídil. Museli jsme tedy z tohoto důvodu pracovat na záložních variantách,“ popsal situaci Vašíček.

Tajná jednání

Již v okamžiku, když prostudoval smlouvy, což bylo na počátku roku 2014, mu prý bylo jasné, že město nemá dost času na pořízení nového informačního systému spojeného s kartou. Původní smlouva přitom měla končit v dubnu 2014. Vašíček proto zahájil jednání se společností eMoneyServices (dále jen EMS), což je nástupce firmy Haguess. Jednání se týkala odkupu majetkových práv k systému. Vašíček ale prozradil, že současně s tím vedl tajná jednání s dalšími subjekty, zda by nebylo možné nalézt jiná řešení.

„To znamená, že jsme vedli jednání s Českými drahami, s městem Plzní a s dalšími společnostmi, které realizují i provozují podobné kartové systémy, a zjišťovali jsme možnosti spolupráce při přípravě nového (krizového) řešení pro Prahu,“ uvedl radní.

Celá situace se ještě více zkomplikovala, když ÚOHS vyměřil pokutu jeden milion korun hlavnímu městu za uzavření smluv s firmou Haguess v roce 2012. Právníci prý varovali radní, že za tohoto stavu není vhodné uzavírat další smlouvu s EMS.

Vašíček si navíc klade otázku, zda primátor dokáže v této složité situaci něco vyjednat. Radní tvrdí, že měl připravenou krizovou variantu řešení a dokonce se blížil ke spuštění nového systému ke kartě. „Já se jen obávám, aby Praha z důvodu časové tísně neutratila zbytečně mnoho peněz,“ uzavřel rozhovor radní.

reklama

autor: mp

Odchod do důchodu

Paní Schillerová, přijde mi to, nebo nějak často měníte své názory? Teď tvrdíte, že je pro vás navýšení věku odchodu do důchodu nepřijatelné, ale podle jiných, s tím souhlasili a zrovna vy jste to jako ministryně sama navrhovala - https://tn.nova.cz/zpravodajstvi/clanek/396856-schillerova-chce-zvysi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„To jste neměli vědět.“ Fiala v centrále CIA. Toto vyplavalo z minulosti

21:40 „To jste neměli vědět.“ Fiala v centrále CIA. Toto vyplavalo z minulosti

Když na jaře 2019 zavítal Andrej Babiš coby premiér do sídla CIA, vzbudilo to rozruch. Vyjádřila se …