Co když Rusko vpadne na Ukrajinu, vyzvídal Takáč od zástupce NATO. Odpověď vás uvede v napětí

03.12.2021 20:20 | On-line

Napětí mezi Ruskem a Ukrajinou a i Západem zase roste. NATO se obává další ruské invaze na Ukrajinu, Rusko se zase obává útoků ze Západu a požaduje jasné bezpečnostní záruky. Proč je tu opětovná eskalace napětí? Jak na pomezí Ruska a Ukrajiny, tak mezi Ruskem a celým Západem? Toto a mnohé další probrali moderátor Daniel Takáč s Jakubem Landovským, velvyslancem ČR při NATO v pořadu Interview ČT24.

Co když Rusko vpadne na Ukrajinu, vyzvídal Takáč od zástupce NATO. Odpověď vás uvede v napětí
Foto: ČSSD
Popisek: Jakub Landovský

Úvodem se Landovský vyjádřil k otázce, proč je tady zase eskalace napětí.

„My nikdo z nás nevidíme do hlavy moskevského vedení, abychom mohli přesně říct, proč se tak děje. Můžeme se domnívat, že to souvisí s tím, že Vladimir Putin má za sebou volby, možná se mu podařilo za těch několik let skutečně posunout ruskou armádu, ale to ve své podstatě není to nejpodstatnější. To nejpodstatnější je, že víme, co nechceme. My se snažíme zabránit tomu, aby Rusko tu situaci vyhodnotilo tak, že se mu vyplatí nějakým způsobem vojensky působit vůči Ukrajině agresivním způsobem,“ podotkl Landovský.

Anketa

Těšíte se, až se kabinet Petra Fialy ujme vlády?

5%
91%
hlasovalo: 15146 lidí
„V ruce máme v současné době pouze dva nástroje. Tím jedním je odstrašení a s tím může souviset i ten vzkaz, který zmiňujete, který se ale týká spíše ekonomických sankcí. I ty můžou být velice vážné, ale ten druhý je dialog. My musíme mít samozřejmě kanály, kterými s ruskou stranou mluvíme, účinně, a musíme být připraveni k dialogu s Ruskou federací za všech okolností. A je velice nešťastné, že Rusko je v tuto chvíli, ten dialog s Ruskem je na nejnižší úrovni od konce studené války,“ poznamenal Landovský.

Rusko chce podle jeho slov signalizovat Západu, že Ukrajina je pro něj nějakou vitální oblastí, kde jeho zájem musí převážit nad zájmem Ukrajiny.

„Je to věc, která je možná pochopitelná z nějakého geopolitického úhlu pohledu, ale je nepřijatelná z jiného úhlu pohledu. A tím je nějaké soužití státu postavené na pravidlech a na jejich dodržování. A v tom, jak jistě víte, žádná členská země Aliance, Česká republika asi nejvíce, nemůže připustit to, aby nějaký stát diktoval jinému státu, co si může a nemůže dovolit, s kým má nebo nemá uzavírat partnerství, o členství v jakých organizacích má usilovat. Myslím si, že my jsme žili ve sféře omezené suverenity Leonida Brežněva dost dlouho na to, abychom věděli, že takovouto věc nelze připustit," dodal Landovský.

Na otázku, zda je případně Aliance připravena pomoci Ukrajině vojensky, nechtěl odpovídat. 

„Vojenská část Aliance záměrně nekomunikuje své kroky přímou formou a musí tam být určitá forma kreativní nejistoty ohledně toho, co se přesně stane. Mohu vás jenom ujistit, že naše, řekněme, velitelská struktura, vojenská část Aliance, se tímto problémem velice vážně zabývá již několik let. Nikdo nemůže v roce 2021 tvrdit, že by byl nějakým obdobným útokem překvapen; po roce 2014 by to nebylo možné a myslím si, že Aliance je připravena za všech okolností bránit všechny svoje členy,“ poznamenal Landovský.

„Takže když ruská vojska překročí hranici Ukrajiny, tak se stane co?“ zeptal se následně Takáč.

„Tak se stane to, že řekněme celé západní společenství, nejenom NATO, zareaguje minimálně v tuhletu chvíli v rovině sankční. Na všechno ostatní si budete muset počkat, protože každý můj výrok by mohl být řekněme dezinterpretován, vykládán, mohl by přispět k něčemu, co nechceme, a právě proto my se musíme držet dohodnutého komunikačního scénáře. Ta odpovědnost mluvit za Alianci je v tom, že musíte respektovat, že je tam 30 zemí a musíte respektovat, že za nimi je nějaká, řekněme, podstatná vojenská síla, která je ale obranného charakteru. Severoatlantická aliance není pro nikoho ve svém okolí rizikem, je to organizace, která nemá v úmyslu nikde agresivně působit a je to organizace, která má své hlavní poslání, a díky tomu Česká republika i ostatní členové si mohou užívat tu bezpečnostní garanci, ale zároveň pro ni musí také něco dělat,“ dodal Landovský.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: vef

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…