Co musíme dokázat, než vstoupíme do vlády? Petr Fiala promluvil

23.11.2019 14:15

Opozice bude čelit sněmovní ústavní většině hnutí ANO, KSČM a SPD s politickým krytím ČSSD zřejmě ještě dva roky a nezmění to žádné deklarace, průzkumy nebo spolupráce či nespolupráce, řekl dnes na volebním sněmu TOP 09 předseda ODS Petr Fiala. Informuje o tom ČTK.

Co musíme dokázat, než vstoupíme do vlády? Petr Fiala promluvil
Foto: Hans Štembera
Popisek: Předseda ODS Petr Fiala

Nyní je podle něho úkolem uspět příští rok v krajských volbách a potvrdit převahu středopravicové politiky v Senátu.

Senát označil Fiala za klíčovou politickou a ústavní pojistku. „Jinak by se politický zápas o podobu a kvalitu demokracie mohl změnit v existenční zápas o svobodu a demokracii,“ řekl.

Krajské a senátní volby z hlediska případné spolupráce pokládá Fiala za první krok. „Kde to bude mít smysl, budeme otevírat dveře ke spolupráci,“ řekl. „Pak můžeme uvažovat o druhém kroku, jak dosáhnout změny ve Strakově akademii,“ dodal.

Místopředseda STAN Jan Farský vyzdvihl ve zdravici politické schopnosti zakladatelů TOP 09 Karla Schwarzenberga a Miroslava Kalouska. Připomněl ale také rozpad vzájemné úzké spolupráce ohledně sněmovních voleb. „Zapomeňme na vzájemné hořkosti. Pojďme spolupracovat na tématech, které jsou nám vlastní,“ uvedl Farský.

Místopředsedkyně KDU-ČSL Šárka Jelínková poukázala na některé neshody lidovců a TOP 09. Věří ale tomu, že společné hodnoty jsou větší než příkopy, které obě strany oddělují. Mluvila v této souvislosti o příštích krajských a senátních volbách.

Delegáty sněmu pozdravila také místopředsedkyně Pirátů Olga Richterová a zástupci některých neparlamentních stran. Promítaly se videozdravice zástupců spřízněných evropských stran.

Volba nového stranického vedení je na programu sněmu TOP 09 až v neděli. O funkci předsedy se utkají senátor Tomáš Czernin a poslankyně Markéta Pekarová Adamová. Konzervativnější nynější řadový místopředseda TOP 09 Czernin, nebo liberálnější první místopředsedkyně strany Pekarová Adamová nahradí dosluhujícího předsedu Jiřího Pospíšila.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…