Co na to Putin? Navalného podpořil špičkový sportovec

23.01.2021 21:48

Výrazný ruský hokejový útočník New York Rangers Artěmij Panarin v tomto týdnu veřejně podpořil vězněného opozičního předáka Alexeje Navalného. O víkendu se ke známému ruskému hokejistovi přidali obyvatelé desítek měst v největší zemi světa. Proti věznění Navalného se protestuje v Moskvě, v Petrohradě i na Sibiři.

Co na to Putin? Navalného podpořil špičkový sportovec
Foto: archív Vaše Věc
Popisek: Alexej Navalnyj

Hokejový útočník Artěmij Panarin uveřejnil na sociální síti Instagram fotku Alexeje Navalného a zdůraznil, že požaduje svobodu pro nejviditelnějšího ruského opozičního politika. Panarina v jeho prohlášení podpořil také Alexandr Radulov, ruský hokejový útočník týmu Dallas Stars.

Navalnyj byl zadržen v Moskvě po příletu z Německa, kde se léčil z otravy jedem typu novičok. Soud ho poslal na 30 dní do vazby.

Demonstrace za Navalného

Svobodu pro Navalného požaduje nejen slavný hokejista, ale také demonstranti v desítkách měst. Na sociálních sítích se objevily fotky demonstrujících v Moskvě i ve městech na Sibiři na východě země. Agentura Reuters oznámila, že ruská policie zadržela 1500 demonstrantů.

K zásahu proti tisícovkám demonstrantů došlo poté, co vláda varovala občany, aby seděli doma a nedemonstrovali. Kvůli možnému šíření covidu-19 na akcích.

Navzdory zákazu se jen v centru Moskvy sešlo na 40 tisíc lidí. Podle odhadů reportérů agentury Reuters. Ruské úřady tvrdí, že demonstrantů v Moskvě bylo asi desetkrát méně, tedy jen asi 4 tisíce. „Proč hned neřeknou 4 miliony?" ohradilo se ministerstvo.

Demonstranti skandovali „Putin je zloděj“ a „Hanba“ a „Svoboda Navalnému!“

Sergej Radčenko (53) agentuře Reuters řekl, že na demonstraci v Moskvě šel nejen kvůli Navalnému, ale také kvůli svému synovi. Už ho prý unavuje žít ve strachu a chtěl by,, aby jeho syna čekala lepší budoucnost. Má totiž za to, že se stávajícím prezidentem Vladimirem Putinem Rusko už žádnou lepší budoucnost nemá.

Z Kremlu zaznělo, že za demonstrací stojí provokatéři.

Agentura Reuters také upozornila, že nespokojenost s vládou 68letého Vladimira Putina sice roste, ale podle oficiálních údajů důvěru v jeho politiku vyjadřuje kolem 60 % Rusů. Navalnyj se takto silné důvěře v ruské společnosti netěší.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…