Co o vládě a ČR odvysílalo 168 hodin nikdo nečekal

04.09.2023 9:42 | Monitoring

Česko je nejhorší v Evropě. Jako jediným se nám stále nepovedlo nastartovat po covidu ekonomiku a dostat ji aspoň na předcovidová čísla. A zatímco země okolo nás se znovu zvedly, Česko zamrzlo. To polekalo hlavně český byznys, který se poprvé v historii spojil a ukázal vládě varovný prst. Firmám chybí kvalifikovaná pracovní síla. Česká infrastruktura je proti okolním zemím v žalostném stavu. O tom všem byla řeč v pořadu 168 hodin České televize. V příspěvku nebývale kritickém k Fialově vládě.

Co o vládě a ČR odvysílalo 168 hodin nikdo nečekal
Foto: Repro ČT
Popisek: Premiér Petr Fiala na konferenci Česko na křižovatce

Země připomíná skanzen. Byznysmeny musel na společné konferenci uklidňovat tento pátek premiér Petr Fiala (ODS), který tvrdí, že ví, jak zemi znovu nastartovat. Plány na škrty v připravovaném rozpočtu na příští rok tomu ale moc neodpovídají.

„Už několik měsíců jednáme o tom, že skutečně z České republiky přesuneme většinu aktivit jinam,“ poznamenal Josef Grill, který v Česku vybudoval úspěšnou IT firmu s 200milionovým obratem. Nyní přesouvá firmu za hranice. Česko podle něj stagnuje. A ti, co by to měli řešit, nevědí co s tím. 

„Chybí mi u té vlády ta jistota, co bude. Výhled, vize. Prostě řeknu: Podporujeme tohle, děláme tohle. Půjdeme touhle cestou,“ sdělil Grill. A není sám. Na vládu už apeluje celý český byznys. 

„Bezprecedentně, za těch 30 let, se všichni spojili, ať už jsou to zaměstnanecké svazy, komory, konfederace, nejrůznější iniciativy podnikatelů, kteří se nikdy ani nebavili, natož aby se shodli, a říkají: Podívejte se, máme velký problém,“ říká Radek Špicar, viceprezident Svazu průmyslu a dopravy.

Česká republika je nejhorší v Evropské unii. Jako poslední se nám nepovedlo nastartovat ekonomiku alespoň na předcovidová čísla. 

„Skepse je velká. Jsou zklamáni. A především jsou zklamáni z toho, že mají pocit, že to nikoho nezajímá, že v tuhle chvíli mají pocit, že jsme se rozhodli vysedět budoucnost. A to přece nejde,“ uvedl prezident Hospodářské komory Zdeněk Zajíček. 

A na co byznysmeni v Česku narážejí? Třeba jeden z nejprogresivnějších podnikatelů posledních let Josef Průša by rád stavěl nové centrum. Na stavební povolení má čekat sedm let. 

Jak konstatuje pořad 168 hodin, Česko připomíná skanzen i se svou dálniční sítí. 

„To, že tady nejsme schopni dostat lidi ze zahraničí, i ty skvěle kvalifikované, tak to je jenom proto, že česká vláda se rozhodla, že ty procesy budou trvat dlouho,“ uvedl Tomáš Prouza, prezident Svazu obchodu a cestovního ruchu. Zahraniční experty do Česka nedokážeme dostat a ty vlastní si neumíme vychovat, konstatuje ČT24. 

Podnikatelé se spojili proti vládě v momentě, kdy kabinet skládá rozpočet na příští rok. A zatímco hnutí STAN prosazuje vyšší schodek a investice, které mají ekonomiku rozhýbat, ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS) hájí jen ostré škrty.

„Tato země nezkvétá. Byznys bije na poplach. A premiér Fiala uklidňuje, že dělá, co je třeba. Vizi sice představil, jak ji realizovat a kde na to vláda vezme, ale už neřekl,“ poznamenává dále reportér ČT24 v pořadu. 

„S prominutím bych řekl, že od té vlády mělo strašně moc lidí obrovské očekávání. Ale obrovské. To nejsou jenom nějací lidé, kteří vlastně volili ODS, nebo některou z těch stran pětikoalice, těch lidí bylo podle mě víc. A ti lidé čekali, že se začnou dělat věci jinak. Já mám pocit, že se jede v takovém populistickém stylu dál,“ okomentoval to následně Grill.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

COVID-19

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: Vanda Efnerová

komunikace

Jak víte, že když vy teď o důchodové reformě nechcete s vládou komunikovat, že oni pak budou komunikovat s vámi? Není tohle hlavní problém, že se na zásadních věcech nedokážete dohodnout? A ještě jedna věc, s kým budete chtít vládu tvořit, když to odmítáte se SPD a evidentně se stranami SPOLU se na ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

mě to vůbec nepřekvapuje, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskusevipera , 04.09.2023 10:17:56
co jiného než zkázu čekat v zemi, ve které vládnou strany s volebním výsledkem kolem 3% a na hradě sedí za komunismu vystudovaný jenerál, který sloužil varšavské smlouvě? Někdo snad čekal něco jiného? Co si občané zvolili, to mají, tak ať si to užívají.

|  31 |  0

Další články z rubriky

„Nedávejte mi ta slova do úst“. Nerudová na debatě v obrátkách. Pak líčila přínosy války

21:04 „Nedávejte mi ta slova do úst“. Nerudová na debatě v obrátkách. Pak líčila přínosy války

Falšování dějin, lži a jednoduché mozky. V Aby bylo jasno se podívali, jak probíhala jedna z EU Deba…