Co předvádí tato vláda, to by ani v 90. letech neprošlo, vzpomíná podnikatel Baránek

22.05.2023 18:40 | Komentář

Zakladatel Strany soukromníků Rudolf Baránek varuje vládu Petra Fialy, že si zahrává s ohněm a riskuje narušení sociálního smíru. Baránkovi vadí, že vláda všechna klíčová rozhodnutí v rámci konsolidačního balíčku nepřipravila v součinnosti s odbory a zaměstnavateli v rámci tripartity. To by prý bylo v dřívější době nemyslitelné a Fialův kabinet se prý nyní musí připravit na velké protesty.

Co předvádí tato vláda, to by ani v 90. letech neprošlo, vzpomíná podnikatel Baránek
Foto: SsČR
Popisek: Rudolf Baránek

Baránek v tiskové zprávě upozorňuje, že jak vládl špatně kabinet Andreje Babiše, pokračuje i kabinet Petra Fialy, a to v ekonomické krizi, která tu nebyla celé desetiletí. „Každý normální občan České republiky ví nebo výrazně tuší, jak je na tom ekonomicky jeho země. 200 miliard Kč sekera v rozpočtu 2023 v období leden–duben. Neuvěřitelné číslo. K tomu astronomické dluhy z několika minulých let. Ministři vlády Andreje Babiše to svádějí na vládu Petra Fialy a naopak. Všichni to svádějí na covid a Fiala k tomu přihazuje válku na Ukrajině,“ píše Baránek s tím, že uvedené skutečnosti sice nastaly, ale poslední vlády je svojí neschopností nedovedou řešit.

V dnešní těžké ekonomické situaci je podle Baránka naprosto nepochopitelné, že vláda měsíce tají detaily z konsolidačního balíčku a vše nepřipravuje v rámci tripartity. „Návrhy na změny připravují výhradně lidé z pěti koaličních stran a poradci vybraní vládou. Sociální partneři z tripartity, tedy představitelé zaměstnavatelů a odborů, nebyli přizváni!!!“ nechápe Baránek.

Vládní ignorance je v tomto rozsahu podle něj největší od listopadu 1989. „A to všechno ve finanční situaci státu, kterou jsem výše popsal. V situaci, kdy se stále větší procento občanů potýká s drahotou. V situaci, kdy prudce narůstá sociální napětí ve společnosti. Nezanedbatelné je i to, že se vláda Petra Fialy propadá v průzkumech veřejného mínění a v očích lidí jsou někteří ministři považováni za nýmandy neschopné situaci řešit,“ upozorňuje Baránek, že lidé by mohli brzy vyjít do ulic v mnohem větším počtu.

Baránek vzpomíná, jak v 90. letech vláda všechno řešila v rámci tripartity, ačkoliv měla na starosti závažné věci jako privatizace, restituce nebo sociální reforma. „V letech 1990–1996 jsem byl jako předseda Sdružení československých podnikatelů ve vedení Rady hospodářské a sociální dohody (tripartity). Tu federální do léta 1992 vedl první místopředseda vlády Václav Valeš. Nepsaným zákonem tehdy bylo, že všechna klíčová rozhodnutí federální vlády projednávala před jednáním vlády tripartita!!!“ vysvětluje Baránek.

Tehdejší vláda si totiž prý byla vědoma, že i mezi zaměstnavateli a odboráři jsou odborníci z praxe, kteří mají odborně co říct. „A řešily se závažné věci jako restituce, privatizace, navracení půdy a zemědělského majetku, odložení zahájení kupónové privatizace, vznik hospodářské a agrární komory, sociální reforma atd. atd. Vždy po jednání tripartity byl na tiskové konferenci oznámen výsledek jednání. Žádné tajnosti. A první roky přechodu od socialismu k demokratické společnosti proběhly v sociálním smíru,“ má jasno Baránek, jak by měla vláda správně postupovat.

Právě fakt, že Fialova vláda rozhodla bez přizvání tripartity, se podle Baránka může nakonec zásadně obrátit proti ní. „Věřte, že situaci sleduji velmi pozorně. Od vrcholných představitelů zaměstnavatelů i odborů v tripartitě vím, že ohledně tzv. balíčku, který vláda na monstrózní tiskové konferenci představila 11. května, do poslední chvíle neměli žádné informace! Předseda vlády Petr Fiala ale řekne, že s nimi jednají pravidelně. Nikdo se potom nemůže divit, že odbory vyhrožují generální stávkou a zaměstnavatelé se radí, jak se budou bránit. Všimněte si, jak tzv. balíček cupují ekonomičtí i právní odborníci. Vládní materiál od nich dostal přídomky nedodělaný, nesrozumitelný, nepromyšlený,“ píše Baránek, který také kritizuje vládu za porušování slibu, že nebude zvyšovat daně.

Soukromníci prý konsolidační balíček analyzují a připravují dopis Poslanecké sněmovně a Senátu, který chtějí poslat před tím, než budou zákony schvalovat. „Uvidíme, jaký mají žaludek. Tlak na Parlament vyvine i Svaz průmyslu a dopravy, Podnikatelské odbory a další organizace,“ predikuje Baránek.

„Stovky firem ukončují podnikání nebo rovnou krachují. A není to tím, že to majitelé neumějí. Podmínky v některých oborech jsou totiž už tak neúnosné. Situaci nezavinili drobní, malí, střední, velcí podnikatelé nebo zaměstnanci. Zodpovědnost naplno padá na hlavu Babišovy a Fialovy vlády. Fialova vláda má ještě šanci se vzpamatovat a navázat na výše uvedenou tradici jednání s tripartitou. Určitě by tím předešla mnoha zbytečným problémům,“ radí Baránek, který doufá, že Česko jen tak dokáže zvládnout následující nepříjemné období.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jma

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Fiala jasně prohlásil, že se vláda nenechá vydírat., Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseJosef Čaluk , 22.05.2023 19:18:51
Proto v nějakou tripartitu nevěřím. Jedině generální stávka a odstoupení celé vlády.

|  5 |  0

Další články z rubriky

„Sežrali“ je na bojišti, teď i v obchodech. Výsměch Rusů nezná mezí

18:05 „Sežrali“ je na bojišti, teď i v obchodech. Výsměch Rusů nezná mezí

Rusko chystá výstavu v moskevském parku Patriot, kde vystaví ukořistěné ukrajinské tanky západní výr…