Co s Putinem? Atentát od Rusů pro lepší budoucnost. Vlastenec by to udělal, míní Joch

02.03.2022 19:26

Ruský prezident Vladimir Putin je kvůli agresi na Ukrajině odsuzován i částí obyčejné ruské společnosti. Ruská propaganda v tamních televizích je však masivní, takže někteří Rusové uvěřili, že naopak zachraňuje Ukrajinu od nacistů. Publicista Roman Joch se zamyslel, jaký by v této válečné době jako ruský vlastenec zaujal vůči svému vůdci postoj. Zmiňuje strůjce neúspěšného atentátu na Hitlera.

Co s Putinem? Atentát od Rusů pro lepší budoucnost. Vlastenec by to udělal, míní Joch
Foto: Hans Štembera
Popisek: Roman Joch

Je to necelý týden, co Rusko zahájilo invazi na Ukrajinu. V ukrajinských městech se odehrávají těžké boje, ruská armáda ničí už i civilní cíle. Podle ukrajinských úřadů útoky ruských pozemních jednotek i dělostřelectva si vyžádaly desítky mrtvých a zraněných včetně dětí. Ze země uteklo již přes 660 tisíc lidí, převážně žen a dětí.

Anketa

Prožije český národ na území svého státu rok 2022 v míru?

52%
36%
12%
hlasovalo: 38558 lidí

Na konflikt se negativně dívají nejen z Ukrajiny a ze západních zemí. Nesouhlas s válkou na Ukrajině vyjadřuje i nemálo ruských občanů i oligarchů. Někteří konflikt označuji za „bratrovražednou válku“, že Putin svou vlastní zemi uvrhl do bídy a izolace.

Za poslední dny ruská policie zadržela tisíce lidí na protestech proti válce na Ukrajině, které se konaly v desítkách měst po celém Rusku. Na velké demonstraci v Moskvě nesli protestující Rusové transparenty s mírovými a protiválečnými nápisy psanými v ruštině a v ukrajinštině, hlasitě provolávali „Ne válce!“. Na sobě někteří měli masky s nápisem „Dost“.

Putin už pro ně není hrdinou, obviňují ho za „válečné zločiny“ a „genocidu“, podobně jako ukrajinský prezident Zelenskyj.

S tím, že by zasloužil to nejhorší, souhlasí i publicista Roman Joch. Na sociální sítí se vžil do kůže ruských občanů a podělil se, co se mu v těchto dnech honí hlavou. Odpor vůči ruskému vůdci je logicky značný.

„Říkám si, co bych dělal teď, kdybych byl ruským patriotem? Co by bylo správným jednáním?“ klade si otázku.

A po ní přichází odpověď. Je jí prý Claus von Stauffenberg, německý důstojník generálního štábu, strůjce neúspěšného atentátu na Hitlera za druhé světové války. „Vlade, zničil jsi Rusko, jeho reputaci, jsi ten nejvíce anti-ruský car za posledních 300 let. Zemři. A pak budeme jednat o budoucnosti,“ píše Joch.

Velká část Rusů však žije v jisté „iluzi“. Ruská propaganda masíruje ruský národ cílenými dezinformacemi, že Rusko jde zachraňovat Ukrajinu od nacistů. 

Víra Ukrajinců ve vítězství je obrovská. Téměř 90 % dotázaných Ukrajinců věří, že jejich země dokáže nakonec odrazit ruský útok. Šéf jejich bezpečnostní rady ve středu hovořil o tom, že Ukrajina přebírá v nynějším konfliktu bojovou iniciativu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: nab

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Provokace.“ Zmizelo to. Odkryto po smrti Josefa Laufera

4:40 „Provokace.“ Zmizelo to. Odkryto po smrti Josefa Laufera

Po smrti zpěváka Josefa Laufera mnozí připomínají jeho píseň o Svobodné Evropě a kapitánu Minaříkovi…