Co se děje v Polsku? O to se začala zajímat už i Evropská komise

13.01.2016 18:28

Evropská komise se rozhodla, že bude kontrolovat, jak je na tom Polsko s právním státem. Podle místopředsedy komise Franse Timmermanse je načase si s Polskem „vyjasnit fakta“. „Dnes spuštěný formální postup může teoreticky vést až k omezení hlasovacích práv Polska v Unii,“ tvrdí ceskenoviny.cz.

Co se děje v Polsku? O to se začala zajímat už i Evropská komise
Foto: youtube.com
Popisek: Beata Szydlová, pravděpodobná nastupující premiérka Polska

Evropská komise nyní „zhodnotí situaci“ v Polsku a na základě svých šetření se rozhodne, co se zemí do budoucna udělá. „Situací Polska se na žádost Varšavy zabývají také právníci štrasburské Rady Evropy.“

Podle mluvčího polské vlády Rafala Bochenka je to běžný proces. „Je to jen průzkumná akce vzešlá ze spekulací, které se objevily v západní Evropě. Komise prostě jen chce získat více informací o tom, co se děje v Polsku,“ uvedl Bochenek a jeho názor potvrdil i předseda EK Jean-Claude Juncker.

Podle Timmermanse je nutné získat co nejvíce informací, problém však není ve vnitropolitické situaci v Polsku. „Závazná rozhodnutí Ústavního soudu nejsou respektována. To je podle mě v každém právním státě velmi vážná věc,“ řekl a dodal, že se těší na dialog. Zároveň zdůraznil, že vše probíhá za plné polské spolupráce.

Nová polská vláda pod vedením strany Právo a spravedlnost se totiž v Polsku podle opozice dopouští mnoha nedemokratických kroků a právě tato nařčení chce Evropská komise prošetřit. V závěru by se však musely všechny členské státy EU shodnout na tom, že Polsko dlouhodobě porušuje základní evropské hodnoty, aby došlo k nějakým opatřením.

Podle polské premiérky Beaty Szydlové jsou pochyby o demokratičnosti postupů její strany pouhými pomluvami, připustila však, že nejsou neomylní. „Netvrdím, že děláme vždy všechno perfektně a že neděláme chyby. Ale realizujeme program, který si vybrali Poláci v demokratických volbách, a to je třeba respektovat,“ prohlásila nedávno premiérka před poslanci.

Zdůraznila také, že jejím cílem je reprezentovat celé Polsko, jak jeho vládu, tak jeho občany, a nechce vyvážet polské problémy do zahraničí. Předseda EK Juncker, který s ní dnes hovořil, ji mimo jiné ujistil, že jde pouze o „rutinní proceduru“ ve snaze pochopit změny v polské vládě.

Největší kritika však na hlavu Polska padá z Německa. Martin Schulz, který je zároveň předsedou Evropského parlamentu, přirovnal polskou vládu k Vladimiru Putinovi a ozývají se i hlasy, které volají po uvalení sankcí na Polsko v případě, že Varšava bude pokračovat ve svém počínání.

reklama

autor: spa

Ing. Marian Jurečka byl položen dotaz

Demokracie

Přijde vám demokratické někoho vyloučit ze strany a rozhodovat o tom bez toho, aniž by byl dotyčný na jednání pozván a měl možnost se hájit? A opravdu si myslíte, že to jak se vyjadřuje Svoboda je důvod, proč vám klesají preference? Já teda nevím, ale mě jste zklamali tím, jak nás necháváte na holi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Debakl Nerudové. „Nemá na to. Ještě že není prezidentka.“ Po debatě se jedna hvězda rozjela

20:25 Debakl Nerudové. „Nemá na to. Ještě že není prezidentka.“ Po debatě se jedna hvězda rozjela

Vystoupení Danuše Nerudové v superdebatě lídrů kandidátek do eurovoleb jako „historický debakl“ zhod…