Co se dnes vlastně můžeme dozvědět za informace? Provázanost médií, tajných služeb a nadnárodních institucí rozebírá Oskar Krejčí

23.08.2015 7:15

Politolog Oskar Krejčí se v rozhovoru pro První zprávy.cz zamyslel nad tím, jak se v dnešním světě šíří informace. Vidí určité propojení mezi médii a tajnými službami. Na českých médiích pak popisuje, co je dnes špatně. Vyzdvihuje zpravodajské portály za to, že narovnávají pokřivenou realitu, kterou nás zásobuje Česká televize. Ale pozor, internet obchází jedno strašidlo, strašidlo vypnutí. Nakonec zmínil jedno kníže s několika pasy.

Co se dnes vlastně můžeme dozvědět za informace? Provázanost médií, tajných služeb a nadnárodních institucí rozebírá Oskar Krejčí
Foto: Jakub Sobek
Popisek: Oskar Krejčí na besedě v Plzni

„Pojďme ale konkrétně k našemu internetu. Fenoménem posledních několika let jsou bezesporu ParlamentníListy.cz. Ty lámou rekordy návštěvnosti, která podle dostupných údajů přesahuje 600 tisíc měsíčně. Tedy přibližně 20 tisíc denně. To je bezesporu ohromující číslo. Jenže podle Asociace televizních organizací 16. srpna, tedy před týdnem, sledovalo na ČT zpravodajský pořad Události 736 tisíc lidí. Tentýž den Televizní noviny na Nově sledoval jeden milion plus 343 tisíc lidí. Zprávy FTV Prima měly 10. srpna 738 tisíc diváků. Mezi elektronickými médii si televize stále udržují dramatickou převahu. Internet vítězí jen nad klasickými papírovými novinami,“ konstatoval Krejčí.

Tyto televize je dobré sledovat

Když si uvědomíme, jak velký vliv má na voliče Česká televize, která podle jeho názoru pokřivuje realitu, je třeba, aby lidé brali informace i odjinud. Dobré zpravodajství má prý Russia Today, což je kanál vysílající v angličtině, jenž čerpá především z amerických a britských zdrojů. O kvalitě kanálu svědčí např. to, kdo pro něj pracuje. Krejčí zmiňuje Larry Kinga, který pětadvacet let pracoval pro CNN. Další výraznou osobností této televize je Max Keiser, jenž dlouhá léta pracoval pro BBC.

Za pozornost stojí i čínská televize CCTV, která poskytuje dobré informace o Číně, ale dá se říci, že o celé Asii, Africe i Latinské Americe. Tak to alespoň vidí Krejčí. Za sledování stojí i BBC a CNN. Při všem tom sledování bychom také neměli zapomínat, že média jsou nátlakovými organizacemi, které slouží konkrétním politikům. Existuje i určité pojítko mezi tajnými službami a pracovníky médií. V tomto světě lze za hrdiny považovat Edwarda Snowdena a Juliana Assange, kteří světu potvrdili, co všechno USA tajně sledují.

„Před pár lety na konferenci bývalých zpravodajských důstojníků v Bratislavě vystupoval jeden z velmi úspěšných investigativních novinářů, který pak skončil jako vedoucí pracovník ve zpravodajské službě. Prohlásil, že v liberální společnosti je smyslem médií informace zveřejňovat, zatímco zpravodajské instituce informace tají. To je sice hezký bonmot, ale také nesmysl. V kapitalismu je cílem médií informace prodat. A cílem zpravodajských institucí je informace prakticky využít. Často i prostřednictvím takzvaně seriózních sdělovacích prostředků,“ upozornil politolog.

Kníže s několika pasy

Spojené státy opravdu sledují svět, ale nejsou v tom sami. O tom podle krejčího svědčí existence společenství, které je známé pod označením „Pět očí“, do něhož patří USA, Velká Británie, Austrálie, Kanada a Nový Zéland. Členové spolku sbírají informace z telefonických rozhovorů, radarů, ale i z internetu.

„Tento spolek je zajímavý ještě z jiného důvodu. Bratrstvo ‚Pět očí‘ aktivně spolupracovalo například při nedávno odhaleném sledování německých představitelů. Až vám zase nějaký kníže s několika pasy bude vyprávět, že národnost není v politice důležitá, podívejte se znovu na seznam států ‚Pěti očí‘. Jsou to vesměs země s převážně anglosaskou politickou elitou,“ uzavřel politolog.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

21:38 „Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

Zrezivělý památník; víc, než se na pohled zdá. Jména škodováckých obětí druhé světové války po necel…