Co si dá Fiala za dva roky na plakát? Kovanda už tuší

24.11.2023 18:52 | Monitoring

Ekonom Lukáš Kovanda upozorňuje, že jak podle výhledu České národní banky, tak mezinárodních ratingových agentur Česká republika výrazně vylepšuje svůj ratingový výhled. Vládě Petra Fialy se tak podle všeho daří plnit svůj zásadní politický cíl stabilizovat české veřejné finance. To by podle Kovandy mohl vládní trumf pro sněmovní volby, které se budou konat za necelé dva roky.

Co si dá Fiala za dva roky na plakát? Kovanda už tuší
Foto: repro Youtube, BR
Popisek: Ekonom Lukáša Kovanda na debatě Svobodných

„Fialova vláda si jde pro triumf ve volbách roku 2025,“ naznačuje Kovanda ve svém příspěvku na síti X. Důvodem jsou ratingová hodnocení mezinárodních agentur Moody´s a dalších. „Koruně a českým vládním dluhopisům se dnes daří lépe než zlotému, forintu a polským či maďarským dluhopisům. Vodu na mlýn českým aktivům nahání nová analýza Raiffeisenbanky, podle níž by už dnes večer mohla světově významná ratingová agentura Moody's zlepšit českému vládnímu dluhu ratingový výhled. Pokud ke zlepšení výhledu skutečně dojde, půjde o dosud nejprůkaznější doklad toho, že se Fialově vládě daří ozdravovat veřejné finance,“ upozorňuje Kovanda.

Stejné mínění má i Česká národní banka, podle jejíž prognózy se Fialově kabinetu podaří již v příštím roce výrazně stabilizovat veřejné finance. „Jejich schodek má totiž činit pouze 1,6 procenta hrubého domácího produktu. To je jen zhruba poloviční úroveň v porovnání s příslušným kritériem pro přijetí eura, které odpovídá hodnotě tří procent deficitu v poměru k HDP,“ vypočítává ekonom a připomíná, že sněmovní volby se budou konat na podzim roku 2025.

V té době by už podle ČNB mohl být deficit veřejných financí na úrovni jednoho procenta HDP, čímž se upevní základní zastabilizování veřejných financí. Aktuální výhled ČNB tak potvrzuje, že v posledních měsících výrazně klesá riziko zhoršení ratingu úvěruschopnosti České republiky, což potvrzují zprávy několika světových ratingových agentur.

„Minulý měsíc ratingová agentura Standard & Poor’s označila stav tuzemských veřejných financí za solidní a úroveň zadlužení za přiměřenou. Rating ponechala na úrovni, jež je neměnná od roku 2011, a nezměnila ani ratingový výhled – ten má stále za stabilní. Rating ani ratingový výhled letos Česku nezhoršuje ani další světově významná ratingová agentura, Fitch Ratings. No a Moody’s tedy dost možná už dnes svůj ratingový výhled dokonce zlepší,“ upozorňuje Kovanda.

Další zlepšení stavu českých veřejných financí navíc od příštího roku zajistí konsolidační balíček, který vláda protlačila Sněmovnou. „Fialova vláda by tak do voleb roku 2025 měla splnit svůj klíčový slib, jímž je právě stabilizace tuzemských veřejných financí. ČNB vlastně ve své nejnovější prognóze praví, a ratingové agentury zřejmě brzy s ní, že vládní strany budou moci před volbami říkat, že zastavily prudké zadlužování země – a že budou mít pravdu,“ dodává ekonom, že Fialův kabinet bude brzy držet v rukách velký volební trumf.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jakub Makarovič

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Tomu věří neúspěšní. Plukovník rozebral dezinfo. A na koho cílí

21:50 Tomu věří neúspěšní. Plukovník rozebral dezinfo. A na koho cílí

Plukovník Ivo Zelinka byl hostem podcastu Čestmíra Strakatého. A řeč byla o ruské válečné propagandě…