Co to Česko v noci odsouhlasilo? Pravda o uprchlickém paktu OSN, který odmítlo jen Maďarsko a USA

18.12.2018 7:35 | Zprávy

Česká republika sice patří ke státům, které předběžně odmítly globální pakt OSN o migraci, o kterém se bude hlasovat 19. prosince v New Yorku, nicméně, pokud jde o globální pakt OSN o uprchlících, tam ČR hlasovala ve shodě s ostatními 180 státy. Globální pakt OSN o uprchlících je méně známý než globální pakt o migraci, ale pochází také z Newyorské deklarace z roku 2016. „Včera se pouze hlasovala právně nezávazná rezoluce Úřadu vysokého komisaře, která je v souladu se Ženevskou konvencí z roku 1951 a která nemá absolutně žádný vliv ani dopad na migrační politiku vlády,“ vysvětlil ParlamentnímListům.cz rozdíl mezi těmito dvěma dokumenty premiér Andrej Babiš (ANO).

Co to Česko v noci odsouhlasilo? Pravda o uprchlickém paktu OSN, který odmítlo jen Maďarsko a USA
Foto: Repro Twitter Filippe Grandi
Popisek: Migrace - ilustrační foto

Pakt o uprchlících podepsalo 181 států, včetně České republiky. Proti hlasovalo jen Maďarsko a Spojené státy. Další tři země se hlasování zdržely, jedná se o Dominikánskou republiku, Eritreu a Libyi. Tabulku s tím, jak kdo hlasoval, zveřejnil na Twitteru mezinárodní právník Christian J. Tams.

 

Jméno paktu je velice podobné globálnímu paktu OSN o migraci, takže OSN považuje za vhodné vysvětlit rozdíly. Globální pakt o uprchlících pochází také z Newyorské deklarace z roku 2016. A týká se, nepřekvapivě, uprchlíků místo migrantů, mezi nimiž jsou podle OSN klíčové rozdíly. OSN také hned na začátku uvádí, že oba dokumenty nejsou právně zavazující.

Zatímco pakt o uprchlících Česko odsouhlasilo, pakt OSN k migraci vláda Andreje Babiše odmítá.

Na sociálních sítích začali občané vládě spílat, že navzdory slibům přijala tímto hlasováním široce diskutovaný migrační pakt. Rozdíl vysvětlil premiér Andrej Babiš. „Ne, ne, jedná se o dva dokumenty. Globální pakt o migraci, tzv. Marrákešský pakt, od kterého jsme ustoupili, se hlasuje až ve středu. A tento pakt nepodpoříme, budeme hlasovat proti. Včera se pouze hlasovala právně nezávazná rezoluce Úřadu vysokého komisaře, která je v souladu se Ženevskou konvencí z roku 1951 a která nemá aboslutně žádný vliv ani dopad na migrační politiku vlády,“ napsal ParlamentnímListům.cz.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: kas

Jak zabránit Číně, aby o nás sbírala citlivá data?

Podle mě také není problém jen v Číně, ale dnes už téměř neexistuje nic jako soukromý. I třeba EU dost šťourá do soukromý lidí - většinou to vydává za dobrý úmysl a možná to i dobře myslí, ale je to potřeba? Co vím, tak třeba chtěla mít možnost sledovat i soukromou korespondenci lidí na internetu at...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vzpoura proti Leyenové: Chce z ČR „páreček“, ne Síkelu. Zlost. I Vondra dupnul

17:40 Vzpoura proti Leyenové: Chce z ČR „páreček“, ne Síkelu. Zlost. I Vondra dupnul

Předsedkyně Evropské komise (EK) Ursula von der Leyenová s českou nominací ministra průmyslu a obcho…