Co to dělá Fiala? „Stačilo!“ Do voleb jde nová koalice. Známá jména

04.12.2023 15:29 | Monitoring

Ve volbách do Evropského parlamentu bude kandidovat nové politické uskupení, koalice STAČILO!. Její vznik iniciovala KSČM, lídryní kandidátky tak bude šéfka komunistů a europoslankyně Kateřina Konečná. Součástí koalice jsou také Spojení demokraté - sdružení nezávislých (SD-SN) a Osobnosti. Výraznými tvářemi nové koalice budou například právník Ondřej Dostál nebo mediátorka Jana Turoňová. Koalice STAČILO! je prý zejména přímým protikladem vládní koalice SPOLU, ale i všech dalších parlamentních stran, které jsou napojeny na dotační byznys a síť kmotrů.

Co to dělá Fiala? „Stačilo!“ Do voleb jde nová koalice. Známá jména
Foto: Hans Štembera
Popisek: KSČM představila novou koalici Stačilo! pro volby do Evropského parlamentu v roce 2024

Mluvčí KSČM a také nové koalice STAČILO! Roman Roun na úvod tiskové konference vysvětlil, že projekt má za cíl vytvořit jasný protiklad k vládní koalici SPOLU. „Je to přímý protiklad asociální pravicové koalice SPOLU, jde o relevantní a silnou opozici všem hnutím a stranám, které se ruku v ruce s Petrem Fialou podílejí na destrukci České republiky. Koalice STAČILO! zaplní prázdné místo v levé části politické mapy naší země,“ uvedl Roun.

To potvrdila europoslankyně a předsedkyně KSČM Kateřina Konečná, která bude lídryní koalice STAČILO! ve volbách do Evropského parlamentu. „Koalice STAČILO! je přímou odpovědí na to, co tady předvádí vláda Petra Fialy, a my jsme se rozhodli, že jim vzkážeme, že už to stačilo. My jsme zárukou toho, že se postavíme pětidemoliční vládě a postavíme se i té současné sněmovní opozici, vyslyšeli jsme volání lidí, kteří říkali, ať se spojíme a jdeme do toho společně,“ prohlásila Konečná a představila hlavní programové body koalice.

„Říkáme dost válečné politice, chceme mírovou politiku, například chceme, aby se místo zbrojení využívaly peníze na to, aby se v Evropské unii vyráběly léky, které jsou nyní nedostupné. Říkáme stačilo zelenému blouznění, protože Green Deal není nic jiného než likvidace průmyslu a občanů, kteří to budou muset zaplatit. Říkáme stačilo podlézání Bruselu, nedopustíme, aby se z EU stala další zbrojní asociace, založená na principech federace bez práva veta. Říkáme stačilo drahým energiím, nedostatku léků nebo dvojí kvalitě potravin,“ vyjmenovávala Konečná programové priority.

„V neposlední řadě říkáme stačilo cenzuře a nálepkování nepohodlných názorů. Je to prostě přesný opak, co dělá Fialova vláda, a jsme silnou alternativou proti všem politickým silám v České republice. Naše zahraniční politika musí být vedena tak, abychom se znovu stali silnou a respektovanou zemí po té ostudě, co předvádí Fiala nebo Lipavský,“ dodala Konečná s tím, že jde o program pro 98 % slušných lidí v České republice.  

Konečná také představila některé osobnosti nové koalice. „V koalici bude celá řada osobností a expertů, lidí, kteří neselhali ve svých stranách a koalicích, odkud museli odejít, protože neuhnuli od svých názorů,“ narážela Konečná mimo jiné na Ondřeje Dostála, který v době covidové pandemie kvůli rozdílným názorům opustil Piráty.

Ing. Kateřina Konečná

  • KSČM
  • Jsem poslankyně - díky Vám, pro Vás, s Vámi
  • europoslankyně

Právě Dostál je přesvědčený, že STAČILO! bude silnou levicovou koalicí, po které volali lidé nespokojení s Fialovou vládou. „Vždy jsem vyzýval k tomu, aby vznikla silná koalice, která dokáže řídit změnu a dokáže napravit situaci v České republice, a jsem rád, že tato koalice vznikla. Koalici STAČILO! mohou lidé volit, aniž by měli obavu, že jejich hlasy propadnou a že v politice nebudou zastoupeni,“ prohlásil Dostál.

Anketa

Reprezentuje Petr Fiala dobře Českou republiku?

2%
97%
hlasovalo: 57620 lidí
„V politice v posledních letech nejde už tak ani o dělení na pravici a levici, dnes na jedné straně stojí ti, kteří hájí zájmy pracujících, běžných lidí, na druhé straně tady máme ty, kteří obhajují zájmy oligarchů, kmotrů a dotačních podvodníků. A právě ti druzí mají aktuálně zastoupení v parlamentních politických stranách, my chceme hájit ty první,“ zopakoval Dostál, že koalice STAČILO! je alternativou všem současným parlamentním stranám.

Kromě Dostála, který krátce působil i ve straně PRO Jindřicha Rajchla, je v nové koalici STAČILO! také zdravotní sestra Petra Rédová, rovněž bývalá spolupracovnice PRO. Rédová je označována za dezinformátorku, v době covidu například šířila tvrzení, že očkováním jsou do lidí vpravovány čipy.

Konečná podle svých slov jednala o zapojení samotného Jindřicha Rajchla, na spolupráci se ale nedohodli. Jednání měla probíhat i se zástupci SOCDEM, Nespokojenými Jiřího Paroubka, ale i s jednotlivými osobnostmi jako například organizátorem protivládních demonstrací Ladislavem Vrabelem.

Ze SOCDEM se do koalice STAČILO! přidala právnička a mediátorka Jana Turoňová. Její hlavní agendou má být zejména boj proti migraci. „Migrace zatěžuje náš sociální systém, ohrožuje každodenní bezpečnost na našich ulicích, přetěžuje vzdělávací systém,“ uvedla s tím, že „Brusel nás chce migrací zničit“.

Dalším kandidátem je manažer Jan Skalický, v minulosti člen ODS a ODA, aktuálně zastupitel Děčína zvolený za ANO. Dále místopředseda KSČM pro evropské záležitosti Milan Krajča. Další osobnosti budou podle Konečné představeny v následujících měsících.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jakub Makarovič

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pracoval pro CIA. Teď vyzval OSN: Zjistěte, kdo odpálil Nord Stream. A ukázal na USA

6:45 Pracoval pro CIA. Teď vyzval OSN: Zjistěte, kdo odpálil Nord Stream. A ukázal na USA

Nebude trvat dlouho a budou to dva roky, co došlo k sabotáži plynovodu Nord Stream, který zásoboval …