Co zažil Xaver na Radě ČT: Ulička hanby před budovou. Zdenda Šarapatka se zapříčil. Ale to nejlepší přišlo o přestávce na cigáru

26.11.2020 16:19

Na včerejší Radě ČT to prý byla šichta jako v uranovém dole, prohlásil po zasedání radní Luboš Xaver Veselý. Trvalo dlouho. Xaver nejdřív se zájmem sledoval zápas Matochy a Šarapatky, ale samotná volba členů nové dozorčí komise byla prý nudná. Ale měl rozptýlení. Na cigaretové pauze se začal bavit s demonstranty. „Nevypadalo to, že mi chtěj dát do držky nebo něco. Úplně v klidu,“ popsal debatu se zastánci ČT.

Co zažil Xaver na Radě ČT: Ulička hanby před budovou. Zdenda Šarapatka se zapříčil. Ale to nejlepší přišlo o přestávce na cigáru
Foto: Repro Youtube
Popisek: Radní ČT Luboš Xaver Veselý po zasedání

Prvně Xaver komentoval, že zasedání byl maraton, začínalo se v 9.00 ráno a končilo se 19.19 večer. „Bylo to jak v uranovejch dolech, dřina,“ popsal zkušenost. Dodal, že ráno patřilo prezentacím kandidátů do dozorčí komise, kterým radní kladli otázky, nejpečlivěji prý Hana Lipovská. Prezentace sledoval přes videokonferenci.

Anketa

Jste pro otevření obchodů a restaurací?

59%
41%
hlasovalo: 21549 lidí

Pak se odebral zasedat na Kavčí hory. „Přicházel jsem na ty Kavčí hory z parkoviště a byli tam demonstranti. Panečku, demonstranti demonstrovali,“ řekl Xaver a dodal, že setkání s nimi nebylo příjemné, ale nebylo to nic strašného. „Pořvávali na mě samá nehezká slova, některá jsem znal, některá ani neznal, bučeli a tak,“ dodal. Prý by se s demonstranty pobavil, ale zasedání už začínalo, takže proběhl uličkou hanby dovnitř.

Na zasedání se měla volit nová dozorčí komise. S čímž ovšem někteří radní nesouhlasili, aby byla volba na programu. Distancoval se bývalý místopředseda Dědič, podobného názoru byl prý i radní Doktor a expředseda Kühn. A na zteč vyrazil Zdeněk Šarapatka, který se oháněl právními posudky. Podle Xavera bylo odvolání v pořádku, a proto bylo správné volit novou dozorčí komisi.

Podotkl, že Radě ČT dorazil dopis od ředitele Dvořáka, koho volit mají a nemají, že jeden kandidát se s ČT soudí. „Byl to takový trošku kádrovací dopis, kde jsme byli, že tudy ne, soudruzi, tyto soudruhy já nedoporučuji z těch a těch kádrových důvodů, protože mají škraloup,“ neodpustil si Xaver označení. Šarapatka potom, aby byl na záznamu, celý dopis předčítal.

Pak následoval spor Šarapatky a místopředsedy Matochy, který schůzi řídil. Matocha nechtěl povolit čtení dopisu, Šarapatka trval na přečtení. „Zdenda četl, nenechal se odradit, bojoval, zapříčil se, jako by neexistoval celý svět, jel s klapkama na očích, rozjel svůj obrovskej závod a zvedl znovu ten prapor svobody médií, demokracie a toho všeho, prapor mládí a naděje a jel,“ dramatizoval události účastník zasedání. „Matocha se ho snažil zastavit a Zdenda, jsem viděl, jak byl červenej, úplně s tím zápasil, už byl v půlce toho dopisu a Matocha zase, aby přestal, Zdenda nepřestal, četl, už vbíhal na stadion, vítězné kolečko, tribuny šílely, už se blížil ke konci dopisu, čekala ho jenom ta vítězná páska,“ komentoval Xaver souboj vůlí a vyjádřil obdiv k Šarapatkovi, že on by toto nedokázal. „Zdenda jel močálem černým až do vítězného cíle,“ sklouzl k poezii a popsal, jak Matocha prohlásil, že Šarapatka porušil zasedací řád a ten pro změnu vyzýval, aby na něj zavolali policii. Dle Xavera to byla lehce nedůstojná štěkačka a navíc exhibice, protože se dozorčí komise volila stejně.

„Já jsem si představil, jak vláčí toho Zdendu v těch poutech z té rady a on křičí: Za demokracii a za svobodu médií veřejné služby položím život,“ dodal ještě s tím, že i to patří k výkonu funkce. Zbytek ovšem byl poklidný, až nudný. Zvoleni byli tři členové komise a dál byla situace zaseklá, každý měl své favority.

Když si šel dát cigaretu, opět se na něj vrhli demonstranti a bučeli. Ale tentokrát začal diskutovat a prý se nakonec rozešli sice ne přátelsky, ale v klidu. „Co jsem věděl, jsem řekl, oni neustále dokola kladli tu otázku, jestli budeme odvolávat ředitele Dvořáka, já jsem jim popravdě řekl, že nic takového není na stole, ani nebylo v posledních měsících,“ popsal debatu. „Nevypadalo to, že mi chtěj dát do držky nebo něco. Úplně v klidu,“ doplnil.

Ani po přestávce se zásek při volbě nepohnul, takže následovala porada, dle Xavera velice věcná a konstruktivní. „Kádrovací dopis pana ředitele tam neměl žádnou váhu, o tom se tam nemluvilo,“ dodal s tím, že Rada byla schopna se konsenzuálně domluvit a následně zvolili další dva členy dozorčí komise.

Ironicky poznamenal, že ho velice zklamalo, když Hana Lipovská nakonec neřešila chlebíčky, protože měl prý připravený svůj projev.

Xaver dále sdělil, o čem Radu ČT informoval ředitel Dvořák, že soud s ČT „prohrála“ bývalá ředitelka ERÚ Alena Vitásková, tedy že jí soud přiřkl jen 20 tisíc, ale požadovala půl milionu. I exekuce na ČT byla zastavena. A Zdeněk Šarapatka se radoval nad schopnostmi právního oddělení.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: kas

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

8:15 „Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

O tom, co skutečně přináší schválený migrační pakt diskutovali v pořadu Události, komentáře zástupci…