Co zítra zjistíme o pečivu? Třeba, že až čtvrtina jde z mrazáku

31.07.2012 15:08 | Zprávy

Podle zjištění Českého rozhlasu až čtvrtina pekárenských výrobků v Česku pochází z mrazicích boxů. V tomto případě jde totiž o polotovary, které se v prodejnách jenom dopékají. Podle odborníka ale takové pečivo není závadové, jen prostě už není druhý den poživatelné. Od zítřka ale začne platit vyhláška ministerstva zemědělství, díky níž se o původu pečiva zákazníci dozvědí víc.

Co zítra zjistíme o pečivu? Třeba, že až čtvrtina jde z mrazáku
Foto: archiv
Popisek: Pekař sází chleba do pece

Už od zítřka začne platit vyhláška ministerstva zemědělství, která přikazuje supermarketům viditelně uvádět údaj o rozmražení. Povinné označování rozmraženého pečiva má podle ministerstva zemědělství zákazníkům naznačit, že o čerstvé housky a rohlíky z mrazících boxů v žádném případě nejde. Dopékané pečivo má být nově označeno cedulkou s nápisem "vyrobeno ze zmrazeného polotovaru" nebo "rozmrazeno".

Jenže ale ani v takovém případě to pak s kvalitou pečiva, které prošlo polárním mrazem, podle odborníků zase tak hrozné není. „Zákazník se ale musí připravit na to, že co je ráno čerstvé, chutná o den později jako gumová podešev,“ upozornil v této souvislosti Český rozhlas (Čro).

„Receptury zmrazovaných výrobků jsou většinou chudší a výrobek potom rychleji stárne. Druhý den ráno to určitě nebude křupavé,“ potvrdil pak v rozhovoru potravinářský technolog Jan Žďárek. 

Josef Příhoda z Fakulty potravinářské a biochemické technologie VSČHT, který je spoluautorem studie zabývající se kvalitou pekárenských výrobků, ale ujistil, že oba způsoby výroby jsou kvalitativně srovnatelné. Záleží prý ale, jestli si chce zákazník pochutnat na ještě teplém pečivu, nebo jestli ho chce skladovat, a požaduje proto delší trvanlivost. Není se ale třeba obávat, že by zmražené pečivo bylo méně zdravé. 

„Studie zpracovala desítky a desítky vědeckých prací. Všude je prokázáno, že za stejných podmínek, pokud je stejné pečivo – obyčejné, běžné – a je zmrazováno, tak stárne potom rychleji. To stárnutí je ovšem otázka nějakého návratu stavu škrobu, to není vysychání,“ vysvětlil Příhoda.

Tento článek je uzamčen

Článek mohou odemknout uživatelé s odpovídajícím placeným předplatným, nebo přihlášení uživatelé za Prémiové body PL

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: olb

Migrace

Kritizujete Rakušana za jeho migrační pakt. Na druhou stranu, jak jste si s migrací poradili vy? Co jste udělali proto, abyste zabránili nelegální migraci? Vy jste byla ministryní před Rakušanem a podle mě jste si vedla stejně špatně

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Drulák důrazně: Změna režimu je reálná

21:20 Drulák důrazně: Změna režimu je reálná

Na pražském Staroměstském náměstí vystoupil při demonstraci Česko proti válce i diplomat, profesor P…