Už od zítřka začne platit vyhláška ministerstva zemědělství, která přikazuje supermarketům viditelně uvádět údaj o rozmražení. Povinné označování rozmraženého pečiva má podle ministerstva zemědělství zákazníkům naznačit, že o čerstvé housky a rohlíky z mrazících boxů v žádném případě nejde. Dopékané pečivo má být nově označeno cedulkou s nápisem "vyrobeno ze zmrazeného polotovaru" nebo "rozmrazeno".
Jenže ale ani v takovém případě to pak s kvalitou pečiva, které prošlo polárním mrazem, podle odborníků zase tak hrozné není. „Zákazník se ale musí připravit na to, že co je ráno čerstvé, chutná o den později jako gumová podešev,“ upozornil v této souvislosti Český rozhlas (Čro).
„Receptury zmrazovaných výrobků jsou většinou chudší a výrobek potom rychleji stárne. Druhý den ráno to určitě nebude křupavé,“ potvrdil pak v rozhovoru potravinářský technolog Jan Žďárek.
Josef Příhoda z Fakulty potravinářské a biochemické technologie VSČHT, který je spoluautorem studie zabývající se kvalitou pekárenských výrobků, ale ujistil, že oba způsoby výroby jsou kvalitativně srovnatelné. Záleží prý ale, jestli si chce zákazník pochutnat na ještě teplém pečivu, nebo jestli ho chce skladovat, a požaduje proto delší trvanlivost. Není se ale třeba obávat, že by zmražené pečivo bylo méně zdravé.
„Studie zpracovala desítky a desítky vědeckých prací. Všude je prokázáno, že za stejných podmínek, pokud je stejné pečivo – obyčejné, běžné – a je zmrazováno, tak stárne potom rychleji. To stárnutí je ovšem otázka nějakého návratu stavu škrobu, to není vysychání,“ vysvětlil Příhoda.

Tento článek je uzamčen
Článek mohou odemknout uživatelé s odpovídajícím placeným předplatným, nebo přihlášení uživatelé za Prémiové body PLPřidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.
autor: olb