Covid: Jak někdo může letos slavit Vánoce?! ptá se Flegr. Padáme na hubu a bez odměn, byla ČT ve špitálech

26.10.2020 8:32

„Nemocnice těsně před kolapsem a bez odměn zdravotníkům.“ Tak zlé to je podle Nory Fridrichové v Česku. V pořadu 168 hodin ukázala záběry lékařů a sester, kterým pod náporem stále přibývajících pacientů ubývají síly. Imunolog Václav Hořejší ve shodě s virologem Jaroslavem Flegrem a biochemikem Omarem Šerým varují, že budeme mít tisíce mrtvých na covid.

Covid: Jak někdo může letos slavit Vánoce?! ptá se Flegr. Padáme na hubu a bez odměn, byla ČT ve špitálech
Foto: pixabay.com
Popisek: Zdravotnictví, ilustrační foto

V boji s pandemií máme nejhorší čísla na světě. Koronavirus se nekontrolovatelně šíří. Hygienici už nemají šanci dohledávat kontakty,“ popsala Nora Fridrichová situaci v pořadu České televize 168 hodin.

Anketa

Babiš si stěžuje, že lidé dostatečně neomezili svůj pohyb a sociální kontakty. Myslíte, že vy osobně jste omezili pohyb a sociální kontakty dostatečně?

94%
6%
hlasovalo: 15047 lidí

Virolog Jaroslav Flegr zašel v popisu chmurné situace v této zemi ještě dál. „Já nevím, jestli někdo bude slavit Vánoce, když bude vidět, že denně umírají tisíce lidí na nemoc, kterou jsme si tady zařídili my vlastní blbostí. Já teda asi nebudu slavit, protože za těchto podmínek si neumím představit, jak by někdo mohl slavit,“ pravil Flegr.

Neurobiolog Omar Šerý konstatoval, že do konce roku bude každý z nás znát jednoho člověka, který zemřel na covid. „Ne s koronavirem, ale na koronavirus,“ zdůraznil odborník.

Imunolog Václav Hořejší také vidí budoucnost černě. „Tady budou tisíce mrtvých. Ten počet mrtvých bude takový, že budou přijíždět chladírenské vozy, ale je odvezly někam k pozdějšímu pohřbení. Toho se opravdu obávám,“ řekl jasně. „Bohužel jsme to takhle prošvihli,“ doplnil posmutněle.

Z Nového Zélandu, ale i ze zemí EU k nám dnes putuje pomoc a veřejnoprávní televize v souvislosti s ní připomněla, že Česko mohlo být v první vlně na jaře vstřícnější k jiným zemím. „Na vývoj společné vakcíny přidala česká vláda na jaře, na rozdíl od ostatních států, jen zlomek sumy. Odmítala se připojit i k ekonomické pomoci pro nejpostiženější země,“ zaznělo v ČT.

Nejpostiženější zemí na světě v přepočtu na počet obyvatel je dnes Česko, potřebuje pomoc a premiér Andrej Babiš argumentuje, že jsme v první vlně chtěli do Česka převézt několik francouzských pacientů. Ti sem ale nakonec nedorazili. Francouzská strana oznámila, že situaci zvládne sama.

České nemocnice dnes stojí krátce před kolapsem. Leží tu na 5500 pacientů a lékaři jsou nuceni odkládat výkony, které alespoň odložit jdou. Přesto hrozí, že budou Češi, Moravané a Slezané umírat i na jinak běžně léčitelné problémy, jako je třeba zánět slepého střeva.

„Ve chvíli, kdy se systém zahltí, tak nebudeme schopni pomoct ani lidem, kteří přijdou třeba se zánětem slepého střeva,“ upozornil mluvčí Karlovarské krajské nemocnice Vladislav Podracký.

Menší nemocnice dnes hledají dobrovolníky, hledají prakticky kohokoliv, kdo má ruce a nohy a je ochoten pomoct. „Ředitel Nemocnice Prachatice Michal Čarvas popsal situaci bez obalu. „Lidi padají na hubu, ale jsou pořád pozitivní. ... Ale při negativních scénářích tady za dva nebo za tři týdny bude 50 až 70 tisíc nově nakažených každý den a to je situace, kterou si ani nedokážeme představit,“ varoval.

Na sociálních sítích však bloudí například tvrzení, že jsou dnes někteří čeští občané v nemocnicích vězněni, že by jim přece stačilo podávat vitamíny, počkat, až se uzdraví a mezitím léčit necovidové pacienty. Někteří lidé jsou přesvědčeni, že covid je vymyšlený a nezabíjí pacienty on, ale sami lékaři, kteří nemocným nedávají dost vitamínů.

Pro ty měl Čarvas jasnou odpověď.  

„Lidi, kteří sedí u počítače a píšou nesmyslné reakce na sociálních sítích a neuvědomují si, v jakém, s odpuštěním, prů*eru je tahle republika, tak ať si píšou, co chtějí, protože tomu nerozumí a neví, co se děje. Kdyby ty informace měli a viděli ty černý scénáře, tak možná nespí stejně, jako nespíme my,“ prohlásil. Ta sitace bude za pár dní kritická a za 14 dní až 3 týdny bude neřešitelná,“ uzavřel.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: mp

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…