Covid: Nevysmrkáš se, nevymočíš se. A horší věci. Řekni to všem! Z nemocnice bez cenzury

15.10.2020 8:41

Praktický ošetřovatel oddělení ARO z nemocnice v České Lípě Jakub Tláskal poslal vzkaz všem lidem, kteří koronavirus považují za „chřipečku“. Přidal i pár fotografií.

Covid: Nevysmrkáš se, nevymočíš se. A horší věci. Řekni to všem! Z nemocnice bez cenzury
Foto: Hans Štembera
Popisek: Na Letné bylo zřízeno volební místo pro občany s pozitivními testy na Covid 19

Navzdory tomu, že jen za středu přibylo v České republice víc než 9500 lidí nakaženbých novým typem koronaviru a na 2700 nemocných leží v nemocnicích, řada lidí stále rozšiřuje pochybné teorie o tom, že je koronavirus především nástrojem k ovládnutí společnosti a že je to jen „chřipečka“, která ohrožuje toliko obézní občany.

Anketa

Obáváte se dalšího vývoje situace kolem nemoci COVID-19? (Ptáme se od 15.10.2020)

74%
26%
hlasovalo: 21991 lidí

Ošetřovatel Jakub Tláskal, který stojí v boji s koronavirem v první linii, nabídl zcela jiný obraz nemoci covid-19.

Řeči o „chřipečce“ by prý možná rádi slyšeli lidé, kteří leží v České Lípě na oddělení a nemohou mluvit, ani dýchat a bez pomoci přístrojů by zemřeli.

Tláskal se rozhodl popsat, jak to vypadá v praci

„Budeme ti dávat kyslík, když to nezabere, dostaneš neinvazivku (velká maska na obličej) a budeme do tebe prát kyslík, třeba i 80%. Zase nic? Dostaneš High Flow ventilaci, kyslík přes ventilátor do nosu. No a pokud se nezlepšíš, tak už roura do krku,“ popsal člověku, co ho čeká, ošetřovatel.

K tomu se přidá otáčení - na břicho a na záda, aby se člověku neudělaly proleženiny. Není totiž pravda, že se mohou objevit jen u starších lidí.

Nakonec přidal pár fotek vybavení, v kterém musí pracovat. Ty fotky jsou určeny především lidem, kteří odmítají nosit roušku, nosí ji pod nosem, nebo ji mají schválně vyrobenou ze síťoviny.

„Po 10 minutách jsi jak v sauně. Nenapiješ se, nevymočíš se, nevysmrkáš se, nepodrbeš se...,“ popsal ošetřovatel práci v ochranném obleku, v kterém se musí den co den pohybovat.

Zdůraznil, že nechce nikoho strašit, jen se rozhodl popsat realitu, jak může vypadat boj s nemocí covid-19.

Boj s koronavirem v nemocnici

Boj s koronavirem v nemocnici

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: mp

Ing. Libor Turek, Ph.D. byl položen dotaz

Srovnání

Dobrý den, pane poslanče, nejsem si jistý, zda se od vás dočkám upřímné odpovědi, ale prosím o ni. Fiala tvrdí, jak jsme super, že hrajeme první ligu, a že se srovnáváme s těmi nejlepšími. Má podle vás pravdu nebo, což si myslím já, z nás dělá premiér blázny? V čem přesně se můžeme srovnávat s těmi ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Porucha u KB: Klient učinil bance nabídku, jakou ještě nezažila

11:12 Porucha u KB: Klient učinil bance nabídku, jakou ještě nezažila

Kdo se chtěl v pondělí dostat k penězům na svém účtu u Komerční banky, ten ji s největší pravděpodob…