Covid: Řítíme se do řiti, napsala novinářka, když viděla tyto údaje

17.02.2021 7:40 | Zprávy

Ministerstvo zdravotnictví pravidelně zveřejňuje informace o volných kapacitách lůžek v nemocnicích. Poslední čísla jsou velmi varovná. V celém Česku už je volných jen 14 procent lůžek na JIP/ARO. Jde o 592 lůžek z 3965 v celé zemi. „Řítíme se do ř*ti,“ napsala k tomu investigativní reportérka Eliška Hradílková Bártová.

Covid: Řítíme se do řiti, napsala novinářka, když viděla tyto údaje
Foto: pixabay.com
Popisek: Zdravotnictví, ilustrační foto

V celém Česku už je volných jen 14 procent lůžek na JIP/ARO. Jde o 592 lůžek z 3965 v celé zemi. Ministerstvo čísla rozepsalo i po jednotlivých krajích. Tam, kde je volných jen 10 procent nebo dokonce méně lůžkové kapacity, vybarvil resort čísla varovnou červení.

Varovně svítí Praha, kde už je volných jen 5 procent lůžek na JIP/ARO. Vedle Prahy vysílá varovný signál Ústecký kraj, kde je volných 10 procent lůžek a nejpostiženější Karlovarský kraj, kde to je 8 procent lůžek.

Česko má problém

V krajích, kde je volných 11 až 30 procent lůžkové kapacity, svítí dlaždice žlutě. Tam, kde volná kapacita lůžek přesahuje 30 procent, jsou dlaždice bílé.

V Praze je 979 lůžek na JIP/ARO a z toho už je volných jen 56. Jedná se o 5 procent volných lůžek z celkové kapacity. Ve Středočeském kraji je volných 33 lůžek JIP/ARO z 260, v Karlovarském kraji, který momentálně patří k nejpostiženějším, je to jen 7 volných lůžek na JIP/ARO. V Ústeckém kraji je to 25 lůžek z 244. V Královéhradeckém kraji, kde se také nákaza šíří, je to 30 lůžek z 230. Naproti tomu v Jihomoravském kraji je to 99 lůžek na JIP/ARO z 574.

Česko má problém

Investigativní reportérka Deníku N Eliška Hradílková Bártová má pocit, že se řítíme do propasti. Na sociální síti Twitter totiž prezentovala ještě horší čísla. "Tak v celé Praze už jen 4 volná místa na ARO/JIP pro covid pacienty. Řítíme se do řiti. La pardon...,“ konstatovala.

Česko má problém

Česko má problém

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: mp

Mgr. Ondřej Krutílek byl položen dotaz

Je podle vás správné, že třetí nejsilnější frakce nemá žádné zastoupení ve vedení EP?

Vždyť ti politici zastupují spoustu občanů, kteří jim asi z nějakého důvodu dali svůj hlas. A i když jde zjevně o kritiky toho, jak EU funguje, upřímně, není ta kritika na místě a obecně není kritika potřeba? Nemyslíte, že je třeba, aby se fungování EU změnilo? Na mě to teď působí tak, že tam rozhod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vzpoura proti Leyenové: Chce z ČR „páreček“, ne Síkelu. Zlost. I Vondra dupnul

17:40 Vzpoura proti Leyenové: Chce z ČR „páreček“, ne Síkelu. Zlost. I Vondra dupnul

Předsedkyně Evropské komise (EK) Ursula von der Leyenová s českou nominací ministra průmyslu a obcho…