Covid? Roztočili byznys, říká Konečná. Ukázala prstem, kdo

19.01.2022 18:45

Předsedkyně KSČM a poslankyně Evropského parlamentu Kateřina Konečná varuje před stále rostoucím rozdílem mezi nejbohatšími lidmi světa a zbytkem populace. „Deset nejbohatších lidí vlastní majetek šestkrát větší než nejchudší 3,1 miliardy obyvatel planety,“ uvedla Konečná s dodatkem, že světoví boháči v posledních dvou letech roztočili svůj byznys s farmaceutickými přípravky, ochrannými pomůckami a testy.

Covid? Roztočili byznys, říká Konečná. Ukázala prstem, kdo
Foto: Repro Youtube
Popisek: Europoslankyně Kateřina Konečná

Anketa

Podporujete plošné testování ve firmách?

13%
hlasovalo: 20677 lidí
Konečná se ve svém komentáři pro ParlamentníListy.cz zamýšlí nad rostoucí propastí mezi světovými nejmocnějšími kapitalisty a zbytkem světa. „K tomuto tématu mě přivedla zpráva organizace Oxfam International, která před několika dny prošla na některých informačních serverech. Ve zprávě s názvem Nerovnost zabíjí, se uvádí, že deseti nejbohatším lidem od roku 2020 majetek dvojnásobně vzrostl. I v důsledku toho se přes 160 milionů lidí ocitlo v chudobě,“ informuje europoslankyně.

A svůj podíl na tom podle ní má i pandemie koronaviru a obchodování lidí se strachem a zdravím obyvatel. „Každý z těchto boháčů nějak začínal. Někteří majetek zdědili, jiní přišli s ojedinělým nápadem. Někteří o tom, jak přišli ke svému prvnímu milionu, raději mlčí. A někteří vsadili na obavy lidí o své zdraví. A roztočili svůj byznys s farmaceutickými přípravky, ochrannými pomůckami, testy. A ještě lépe, když se v tom mohou opřít o rozhodnutí vlád, které to občanům přikazují využívat,“ štve Konečnou.

Boháčů se navíc podle ní pandemie nijak nedotýká. „Jsou ve svých světech vzdáleni od běžné reality, asi jako je naše planeta vzdálená od Marsu. Stačí se podívat, jakým tempem se tato elita vzdaluje příjmům střední třídy. O nízkopříjmových ani nemluvě,“ pokračuje Konečná s tím, že dnes deset nejbohatších lidí vlastní majetek šestkrát větší než nejchudší 3,1 miliardy obyvatel planety.

Ing. Kateřina Konečná

  • KSČM
  • Jsem poslankyně - díky Vám, pro Vás, s Vámi
  • europoslankyně

„Výnosy z jejich majetků a kapitálu jim dnes rostou rychleji než příjmy zaměstnanců. Majetky jim produkují kapitál, ale reálně nic nového nevytvářejí – žádné hodnoty ani statky. A to i v období, kdy jsou ekonomiky států ve fázi nízkého hospodářského růstu. To je vlastní podstata kapitalismu,“ dochází předsedkyně komunistů k příčině problémů.

KSČM naproti tomu podle Konečné prosazuje řešení, která snižují sociální rozdíly. „Jsme pro zdanění neproduktivního majetku; pro zavedení daně na spekulativní kapitál, přelévající se z ekonomiky jedné země do druhé; jsme pro zavedení sektorové daně a pro mnoho dalších opatření. Budeme o to usilovat i nadále všemi dostupnými prostředky,“ ubezpečuje své voliče Konečná.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: jma

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

16:34 „Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

V Budapešti od čtvrtka již potřetí probíhá maďarská verze Konference konzervativní politické akce (C…