Covid: „Trápíme učitele? Ne, jsou agresivní.“ Právník, který pomáhá rodičům, promluvil

09.12.2021 8:14

Právník Tomáš Nielsen má za to, že vlády mnoha zemí včetně té české se dopouštějí apartheidu, když dělí společnost na očkované a neočkované. Nielsen se proto s kolegy snaží tlačit i na školy, aby raději postupovaly v souladu se zákonem a nediskriminovaly žáky. Proti názoru Nielsena se postavila právnička Alice Kubů Frýbová, podle které k apartheidu v Česku nedochází.

Covid: „Trápíme učitele? Ne, jsou agresivní.“ Právník, který pomáhá rodičům, promluvil
Foto: Archiv TN
Popisek: JUDr. Tomáš Nielsen, právník roku 2018

Právník Tomáš Nielsen, spolupracovník Daniela Landy v boji proti covidovým restrikcím vydávaných vládou, v internetové televizi DVTV vysvětloval, že mu leží na srdci ochrana soukromí a osobních údajů a v tomto směru také tlačí na ředitele škol, aby tato práva respektovali.

„My teď už rok a půl sledujeme období rozvratu práva. To, co se s kolegy snažíme budovat, to je respekt k soukromí, ochraně osobních údajů a podobně. To jsou vlastně práva, která jsou naprosto utlačována.“

Jedním dechem Nielsen důrazně odmítl, že by šikanoval školy.

„A naším cílem opravdu dlouhodobě je, my o tom komunikujeme se školami rok a půl, to není o tom, že bychom se z ničeho nic ozvali, tak naším dlouhodobým cílem je vlastně chránit děti, protože vláda a Ministerstvo zdravotnictví si vzali do určité míry jako rukojmí děti. My určitě nechceme nikoho šikanovat. My komunikujeme s řadou pedagogů a ředitelů škol a těm my pomáháme nastavit ta pravidla tak, aby byla ohleduplná zejména vůči dětem,“ zdůraznil Nielsen.

A moderátorka Daniela Drtinová vyrukovala s otázkou. „Proč tedy ředitele, kteří toho mají opravdu hodně, zatěžujete ještě právními upozorněními a vyhrožujete jim trestním oznámením?“

Nielsen odvětil, že covidová pravidla vydaná Ministerstvem školství „minimálně mohou být v rozporu s některými právními předpisy a snažíme se poukázat na to, že je odpovědností nás všech, abychom našli způsob, jak realizovat opatření způsobem, který skutečně bude respektovat ty ostatní právní předpisy“.

Když se dostala ke slovu Kubů Frýbová, konstatovala, že z jejího pohledu školy, které se snaží dodržovat proticovidové restrikce, zákony neporušují. Totéž podle ní platí o školách, které některá pravidla nedodržují. „Takže co se týče těch trestních oznámení (Nielsena a jeho kolegů), tak tam bych to označila za přehnané, ale některé věci, které se týkají toho běžného provozu školy, ty mohou být opodstatněné,“ uznala právnička.

Nielsen konstatoval, že se česká vláda vlastně může dopouštět apartheidu. „On ten trestný čin apartheidu má dvě části. Jedna je apartheid a druhá je diskriminace skupiny lidí. A já se obávám, že to, co se děje u nás, ale i v řadě dalších zemí, už může tuhle skutkovou podstatu naplnit, protože vládám se podařilo rozdělit společnost na očkované a neočkované,“ upozornil Nielsen.

Kubů Frýbová Nielsena upozornila, že když už se chce na někoho obracet a hnát ho k odpovědnosti, měl by se obrátit na vládu a na ministerstva, která tato opatření stanovují.

Nielsem uznal, že školy jsou do jisté míry obětí toho systému. Ale k tomu přidal jeden úder.

„My se skutečně dennodenně dozvídáme o opatřeních, která školy zavádějí nad rámec toho, co je jim uloženo a rozdělují děti na očkované a neočkované,“ uvedl Nielsen s tím, že někteří ředitelé a ředitelky se snaží vystupovat v souladu se zákonem, ale někteří nikoli. „Osobně jsem byl svědkem několika situací, kdy učitelé a ředitelé vystupovali až přehnaně agresivně vůči dětem, a to jsou prostě excesy, které bychom si my, dospělí, zvláště v této době, vůči dětem neměli dovolovat,“ zdůraznil Nielsen s tím, že jisté formě nátlaku je vystavena celá společnost.

Tento tlak se podle jeho názoru projevuje i tím, že zaměstnanci školy vyžadují nošení respirátorů. „Podle mého názoru školy nemají pravomoci takové opatření vyžadovat,“ zaznělo od Nielsena. „Pokud zavolá policii nebo zástupce krajské hygienické stanice, to mně přijde jako legitimní, ale aby sama vynucovala to opatření, to mi přijde, že překračuje zákon. A je to přesně ta věc, o které budou rozhodovat soudy,“ upozornil Nielsen.

Kubů Frýbová dala Nielsenovi za pravdu, že škola nemůže vynucovat nošení respirátorů. Ale dítě, které se odmítá testovat, není očkováno a odmítá nosit respirátor, tak škola musí podle pokynů vlády poslat takové dítě domů. „To je to, co musí udělat,“ upozornila Kubů Frýbová.

Nielsen však ještě neskončil. Upozornil také na to, že vedle fyzického zdraví je třeba udržovat psychické zdraví dětí a vynucování nošení respirátorů ve školách podle něj psychickému zdraví dětí neprospívá. „Likvidujeme psychiku a likvidujeme sociální kontakty dětí,“ zahřměl Nielsen s tím, že pokud se dětí nezastanou dospělí, tak se jich nezastane nikdo.

Kubů Frýbová upozornila, že v covidové krizi selhali politici, kteří lidem nedokázali vysvětlit, proč má smysl to či ono opatření dodržovat a proč se nechat očkovat. A pak se nelze divit, že tu vznikají různé tenze včetně tenzí právních. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: mp

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

11:12 Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

Ceny pohonných hmot za poslední měsíc rostou a rostou. Pojďme se podívat, proč tomu tak je, zda se r…