Covidová válka: Trestní oznámení na imunologa Hořejšího se neřeší. Advokát z iniciativy Zdravé fórum má jasno

27.07.2021 19:37

Iniciativa Zdravé fórum je rozezlena z rozhodnutí obvodního státního zastupitelství pro Prahu 5, které se nechce zabývat výroky imunologa Václava Hořejšího. Ten před časem prohlásil, že řada odborníků ze Zdravého fóra má podíl na desítkách tisíc mrtvých v roce 2020. „Výrok profesora Hořejšího o tom, že na smrti třiceti tisíc lidí má podíl řada celosvětově uznávaných odborníků, zůstane nepotrestán,“ vadí lidem z iniciativy.

Covidová válka: Trestní oznámení na imunologa Hořejšího se neřeší. Advokát z iniciativy Zdravé fórum má jasno
Foto: Repro DVTV
Popisek: Imunolog Václav Hořejší

„Molekulární imunolog profesor Václav Hořejší není odborník. Jeho vyjádření nemohou mít na veřejnost žádný dopad, protože se jedná o názor člověka, který neví, co říká. Tak lze shrnout odůvodnění obvodního státního zastupitelství pro Prahu 5, jímž se odmítlo zabývat trestním oznámením platformy Zdravé fórum,“ tvrdí členové fóra. 

Podle nich tímto krokem státní zastupitelství potvrdilo, že se zabývá jen vyjádřeními, která kritizují vládní strategii, poukazují na odbornou nesmyslnost vydaných opatření a oponují tvrzením vládních představitelů a odborníků v jejich službách. Právě výroky lidí, jako je profesor Hořejší, jsou ale podle iniciativy nebezpečné.

„Opakovaně se snažíme přesvědčit orgány činné v trestním řízení o tom, že by se měly zabývat společensky velice nebezpečným jednáním, kdy rádoby odborníci veřejně šíří lživé informace o hrozbách koronaviru SARS-CoV-2, nebo obviňují své odborné oponenty z tak otřesných věcí, jako je podíl na smrti jiných osob. Činí tak navíc v době, kdy je společnost z nemoci covid-19 opravdu vyděšena. Policie ani státní zastupitelství však proti těmto lžím dosud nezahájily ani jedno trestní řízení,“ říká JUDr. Tomáš Nielsen z institutu Pro Libertate, odborné skupiny Zdravého fóra pro právo.

Anketa

Je nutné nařídit očkování proti covidu-19 v Česku jakožto povinné?

9%
89%
hlasovalo: 18766 lidí
„Pokud ale někdo veřejně napadne oficiální vládní linii, policie téměř okamžitě sdělí obvinění,“ štve Nielsena, který tím poukazuje na kauzu šéfky pražské kliniky estetické medicíny Ivety Křížové. „Neříkáme, že jednání paní doktorky je v pořádku. Pokud šířila nepravdivé informace, pak je to něco, s čím nesouhlasíme. Ale jaký dopad mohla mít její vyjádření na veřejnost ve srovnání s dopadem projevů prof. Flégra o mrtvolách v mrazácích nebo prof. Hořejšího o tom, že mezinárodně uznávané osobnosti způsobily smrt desítek tisíců lidí, když oba jsou konstantně veřejně prezentováni jako skuteční odborníci?“ nechápe rozdílné zacházení Nielsen s tím, že pokud veřejně známé osobnosti šíří prostřednictvím médií lživé informace, měly by čelit stejnému postupu orgánů činných v trestním řízení.

Státní zastupitelství se odmítlo zabývat trestním oznámením Zdravého fóra proti prof. Hořejšímu s odůvodněním, že jeho vyjádření nemohou mít na veřejnost žádný dopad, protože se jedná o názor člověka, který neví, co říká, tlumočí svými slovy fórum. „Ačkoliv v tomto konkrétním bodě se státním zastupitelstvím souhlasíme, neznamená to, že jeho vyjádření nemají dopad na společnost. Je tomu právě naopak a policie by se prostě měla zabývat pomluvami a poplašnými zprávami stejně v případě, že je vyjadřuje příznivec nebo odpůrce současné vládní strategie,“ má jasno Nielsen.

Rozhodnutí státního zastupitelství o neodbornosti prof. Hořejšího navíc podle Nielsena může nadělat problémy mediální scéně, kde obecně platí, že média nenesou odpovědnost za nepravdivost vyjádření odborníků. V případě pana Václava Hořejšího se ale redakce do budoucna takto bránit zřejmě nebudou moci. A za zveřejnění jeho výroků by měly nést přímou civilněprávní i trestní odpovědnost, pokud si jeho výroky neověří,“ dodává Nielsen.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: jma

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

8:15 „Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

O tom, co skutečně přináší schválený migrační pakt diskutovali v pořadu Události, komentáře zástupci…