Cože?! Václav Moravec chtěl v roce 2013 dělat mluvčího Zemanovi? Toto vylezlo na veřejnost

07.09.2021 17:45

Zemanův kancléř Vratislav Mynář poslal generálnímu řediteli České televize Petru Dvořákovi dopis, v němž si stěžuje na moderátora Václava Moravce. Vadí mu, jak se k němu Moravec vyjadřuje ve vysílání veřejnoprávní televize, a míní, že ČT nemá Dvořák ani vedení televize pod kontrolou a řídí ji aktivisté z řad jejích „tváří“. Dodává, že přitom v minulosti Moravec na něj i na prezidenta Miloše Zemana osobně přišel vyjádřit na Hrad „neskutečnou chválu“. Moderátor prý chtěl Zemana i veřejně zastupovat.

Cože?! Václav Moravec chtěl v roce 2013 dělat mluvčího Zemanovi? Toto vylezlo na veřejnost
Foto: Repro Reflex
Popisek: Václav Moravec v interview s Čestmírem Strakatým

Anketa

Je generace lidí narozených po roce 1980 připravena plně převzít vládu nad Českem?

3%
95%
hlasovalo: 10894 lidí
Mynář ve svém dopisu kromě jiného oceňuje generálního ředitele České televize za to, že je podle něj nakloněn výměně názorů, a poukazuje na kauzu kolem názorů zástupce šéfredaktora zpravodajství ČT Františka Lutonského, jenž napsal, že v oblastech postižených tornádem lidé volili prezidenta Miloše Zemana. „Takhle tam dopadly výsledky voleb. Všude hlasovali pro současného prezidenta…,“ napsal, což si někteří vyjádřili podle něj jinak, než myslel. Kancléř Dvořákovi děkuje, že se věc snažil řešit.

K Václavu Moravcovi pak následně píše, že podle něho „ve svém pořadu zneužívá veřejnoprávní vysílání pro šíření dezinformací, svých osobních útoků vůči mně a okolí prezidenta republiky, přičemž se dopouští zcela prokazatelných lží a manipulací“.

„Bez jakéhokoliv faktického podkladu se o sobě ve veřejnoprávní televizi z úst tohoto člověka dozvídám, že jsem mafián, bezpečnostní hrozbou pro náš stát, že prezident republiky je lhář a mí kolegové stojí za různým ‚rozkrádáním‘,“ píše Mynář, který ve své funkci kancléře stále působí bez bezpečnostní prověrky na stupeň „přísně tajné“ a má ji jen na stupeň „vyhrazené“, což bývá kromě dalších kauz častým zdrojem kritiky.

Mynář míní, že Dvořák bude svého zaměstnance hájit: „Pan Moravec řekl o někom, kdo není za nic pravomocně odsouzený, že je mafián? A že nemá bezpečnostní prověrku a je hrozbou pro stát, přestože ve skutečnosti bezpečnostní prověrku má? To nic, byla to jen metafora v publicistickém pořadu. Tak bude znít zřejmě Vaše odpověď.“



Ve skutečnosti podle něj „nejen za těmito útoky stojí často osobní zhrzenost“. Jaká? Moravec prý usiloval o post mluvčího prezidenta Zemana. „Nevěříte? V roce 2013 opustila tým Kanceláře prezidenta republiky první tisková mluvčí prezidenta Miloše Zemana paní Hana Burianová. V té době se ke mně na schůzku dostavil veřejně známý moderátor ČT, kterého jsem přijal ve své pracovně v domnění, že se chce ucházet o rozhovor s prezidentem republiky. K mému překvapení jsem si z úst tohoto moderátora vyslechl neskutečnou chválu mířenou k prezidentu republiky a také ke mně samotnému. V závěru schůzky tento člověk dokonce projevil zájem o místo tiskového mluvčího prezidenta republiky, které, jak známo, nakonec obsadil Jiří Ovčáček. Tímto uchazečem nebyl nikdo jiný než Václav Moravec,“ tvrdí Mynář.

Míní, že Česká televize není pod Dvořákovou kontrolou: „Těžko si představit, že by původním smyslem České televize bylo vytvoření uzavřeně, netransparentně a v evropském kontextu zcela nestandardně vedeného média, které je navíc evidentně řízeno nikoli svým řádně zvoleným generálním ředitelem a managementem, ale obskurními aktivisty z řad ‚tváří‘ České televize, kteří se nesnaží skrývat své politické názory už nejen na svých sociálních sítích, ale mnohdy i přímo ve vysílání.“

„Kdyby tak činili z přesvědčení – budiž. Oni tak ale činí z osobní nenávisti, která má mnohdy až úsměvné důvody. A věřte, že si je již nehodlám nechávat jen pro sebe,“ píše Zemanův kancléř. Uzavírá s tím, že od Moravce očekává v nejbližším vysílání jeho pořadu omluvu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: rak

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

12:53 Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

Na Slovensku je rušno kolem veřejnoprávních médií. „Největší likvidátoři svobody slova se dnes pasuj…