Čtenář se rozčiloval nad nenasytnými církvemi. Ministr Herman vysvětloval, ale moc neuspěl

15.04.2016 10:12

Ministr kultury Daniel Herman odpovídal na dotazy čtenářů na svém profilu na serveru ParlamentníListy.cz. Týkaly se především církve a církevních restitucí.

Čtenář se rozčiloval nad nenasytnými církvemi. Ministr Herman vysvětloval, ale moc neuspěl
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr kultury Daniel Herman

„Mám velké obavy z nenasytnosti církví po majetcích a penězích,“ napsal jeden ze čtenářů k otázce církevních restitucí, kdy dle něj církve nárokují další a další majetek. „Jako ministr máte ve svém úřadě a ve vámi řízených organizacích dostatečné kontrolní mechanismy, aby nedošlo k zcizení majetku státu, a tím i okradení nás občanů?“ ptá se dál čtenář. 

„Ministerstvo kultury ČR postupuje přesně v duchu 428/2012 Sb. Pokud má nějaká ze zúčastněných stran dojem, že došlo k porušení zákona, může se obrátit na nezávislý soud,“ odpověděl stručně Herman.

Celá otázka i s odpovědí ZDE.

Čtenáře však odpověď ministra neuspokojila a ptal se dál. „Vy se vracíte k zákonu 428/2012 Sb., ale 22. 3. 2013 došlo k dohodě mezi státem a římskokatolickou církví, že veškeré nároky jsou vyrovnány. Proto ty stovky soudních žalob ze stran církví na kraje, obce, ale i občany zaskočily hejtmany, starosty, občany,“ poznamenal s tím, že obavy z nenasytnosti jsou dle jeho názoru namístě. „Takže ještě jednou, je zajištěna důsledná kontrola navrácení jen toho, co má být, a kdo je za to zodpovědný?“ zeptal se znovu čtenář.

„Zákon 428/2012 Sb. jasně definuje osoby oprávněné i povinné. Ve sporných případech rozhoduje soud. Ke spekulacím se vyjadřovat nebudu,“ odvětil opět stručně Herman.

Celá otázka i s odpovědí ZDE.

Církevních restitucí si všímala i další čtenářka. „Jak můžete tvrdit, že komunisté okradli církev, když už od dob Josefa I. byl veškerý majetek církví zkonfiskován? Pletu se, nebo vy vůbec neznáte historii?“ rozlítila se čtenářka.

„Máte mylné informace. Ani komunisté nezpochybňovali, že církvi majetek náleží, když jí ho v roce 1950 protiprávně zabavovali. Já historii znám, ale vám bych naopak doporučoval doplnit si vědomosti, abychom pak mohli kvalifikovaněji diskutovat,“ odvětil Herman.

Celá otázka i s odpovědí ZDE.

Další otázka se týkala papeže a jeho vnímání islámské expanze. „Domníváte se, že Svatý otec již konečně pochopil, že konečným cílem agresivní islámské expanze je Vatikán?“ zeptal se čtenář. 

„Co papež pochopil nebo nepochopil, opravdu nevím, to byste se musel s dotazem obrátit na tiskové středisko Apoštolského stolce,“ řekl Herman.

Celá otázka i s odpovědí ZDE.

Jeden z dotazů se věnoval také kauze křesťanských uprchlíků z Iráku, kteří opustili Česko a vydali se do Německa. „Úplně stejně dopadl podobný projekt v katolickém Polsku. Na druhou stranu je aspoň vidět, jaké odporné lži, propagandu, tady šíří nevládní neziskové organizace ve věci uprchlíků,“ napsal další ze čtenářů s tím, že jde o šaškárnu neziskových organizací.

„Můj komentář k této věci je, že se tento dobře míněný projekt nepodařil. K vašim komentářům na adresu nevládních organizací, jejichž práce si vážím, se vyjadřovat nebudu,“ uvedl Herman.

Celá otázka i s odpovědí ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…