Čtěte, kolik členů má strana Peake. A jak lidé utíkají z ODS

07.05.2013 7:14

Aktuální informace potvrzují trend posledních let, že největší politické strany prý nemají stabilní členské základny. Přicházejí každým rokem o stovky členů. Důkladně se tomuto jevu věnuje server iDNES.cz. S největším úbytkem se prý potýká ODS a KSČM. Z přibývajících členů se může radovat hnutí ANO 2011 podnikatele Andreje Babiše.

Čtěte, kolik členů má strana Peake. A jak lidé utíkají z ODS
Foto: Hans Štembera
Popisek: Na pražském výstavišti v Holešovicích oslavovala 1. máj nejen ČSSD

Tento trend ukázaly letošní úhrady členských poplatků. U většiny stran je členové musí zaplatit do konce března. iDNES.cz dále píše, že v absolutních číslech vůbec nejvíce členů za rok pozbyla komunistická strana. Oproti loňsku ukončilo členství 3 263 lidí. Poměrem k členské základně prý ale nejde o nejvyšší procento. Z tohoto pohledu pozbyla nejvíce ODS. Odešlo z ní 12 procent lidí a strana má nyní 21 578 členů.

Řady občanských demokratů byly nejpočetnější v roce 2009, kdy strana čítala 31 624 členů. Naopak nejslabší základnu měla v roce 1998, kdy občanských demokratů bylo 16 189. "Je pravidlem, že největší nárůst počtu členů ODS zaznamenávala v letech, kdy se konaly parlamentní volby a těsně po nich," objasnil mluvčí ODS Jiří Sochor.

Ze stran s vlastním poslaneckým klubem prý mají kladnou bilanci jen Věci veřejné. Jejich mluvčí Petra Slavíková pro iDNES.cz uvedla, že oproti loňsku mají o 30 lidí více.

Novým stranám členové přibývají

Nárůst členů dále prý hlásí Paroubkovi Národní socialisté-LEV 21. Ke konci dubna loňského roku měla strana 874 členů, nyní je to zhruba patnáct set. "Nepřipadá mi to nijak dramatické u strany, která je nová. Samozřejmě pracujeme dál na tom, aby k nám lidé chodili," komentoval statistiku Jiří Paroubek. Kandidátku do sněmovních voleb chce však strana skládat i z nestraníků.

Straně LIDEM se zhruba za rok existence podařilo získat 205 lidí a dalších 12 jich na udělení členství čeká. V Parlamentu přesto zůstává nejmenším politickým uskupením a podle iDNES.cz slábne i její vliv ve vládě, neboť postupně přišla o dvě ministerská křesla. "Neděláme žádné nábory, inzeráty, ani žádné velrybaření, přesto se nám hlásí stále noví lidé, které průběžně schvalujeme. Děkuji proto všem, kteří mají stále odvahu jít do politiky v atmosféře všeobecně nenakloněné k politické aktivitě," řekla iDNES.cz k přijímání nových členů vicepremiérka Karolina Peake..

K Babišovi se hlásí mnoho nových lidí

Loni v květnu bylo zaregistrováno i hnutí podnikatele Andreje Babiše ANO 2011. Hnutí prý za rok dokázalo nabrat 720 lidí. Další dvě stovky prý čekají, až do něj budou moci vstoupit. "Naším cílem není mít tisíce členů, ale hlavně mít sympatizanty a perspektivní voliče," řekl iDNES.cz Babiš. Vzrůstající počet členů připisuje Babiš systematickému budování hnutí. To má nyní 100 organizací a má prý i ambici postavit kandidátky do sněmovních, evropských i komunálních voleb.

Místopředsedkyně ANO 2011 Věra Jourová odhaduje, že za půl roku bude mít hnutí dvojnásobek členů, ačkoliv na přijetí se čeká prý i měsíce. A ne každý se do hnutí dostane. "Kvantita není naší prioritou, máme zájem o lidi, kteří mají zkušenosti a silné profesní téma," popsala Věra Jourová. Důvodem nepřijetí je podle ní například rozsáhlá politická turistika, špatné reference z předešlého politického působení. „Samozřejmě existuje i kritérium bezúhonnosti a u starších lidí se díváme také na působení v KSČ. Zásadně nepřijímáme členy, kteří byli ve funkcích této strany,"doplnila Jourová.

Mimoparlamentní strany

Z menších neparlamentních stran si prý také dobře vede Strana práv občanů - zemanovci. Oproti loňsku jí přibylo 450 členů a aktuálně čítá 2 317 lidí včetně současného prezidentova kancléře a bývalého předsedy strany Vratislava Mynáře.

U Strany zelených jsou prý výkyvy pozvolné a číslo osciluje kolem 1 400. "Jsme takové pohyblivé tekuté písky a počet členů se u nás pořád mění," řekla iDNES.cz Eva Kubátová, jež má na starosti správu členské databáze. Na konci loňského roku měla strana 1 372 členů, nyní má 1 396.

Naopak lidovci, kteří mají své zástupce v Senátu, přicházejí každý rok zhruba o dva tisíce členů. Nyní jich podle iDNES.cz mají 29 976.

MVDr. Pavel Bělobrádek, Ph.D., MPA

  • KDU-ČSL
  • originální osobnost, konečně,jako každý člověk
  • poslanec

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: dkr

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

22:30 Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

Víte, že konferenci konzervativců Viktora Orbána nebo Nigela Farage zakázal v Bruselu komunální star…