Čtyřicet milionů se za únos v Libanonu vyplácet nebude. Soudy smetly žalobu ze stolu

03.12.2019 18:50

Odvolací pražský městský soud neuznal žalobu, ve které se čtyři z pětice unesených Čechů domáhali odškodnění 40 milionů korun. Češi byli uneseni v roce 2015 skupinou ozbrojenců v Libanonu a podle jejich názoru stát prostřednictvím civilní rozvědky o možnosti únosu věděl. Proto v žalobě požadovali odškodné za způsobenou újmu. Žalobu nejprve zamítl obvodní soud, což odvolací soud potvrdil, žalobci zvažují dovolání k Nejvyššímu soudu.

Čtyřicet milionů se za únos v Libanonu vyplácet nebude. Soudy smetly žalobu ze stolu
Foto: ČTK
Popisek: Unesení Češi u soudu

Soudkyně potvrdila prvoinstanční rozsudek a zamítla odvolání s tím, že „určující zásadní příčinou újmy – toho, že byli žalobci od 18. července 2015 do 1. února 2016 uneseni – bylo kriminální jednání únosců“. Názor unesených, že za únos je svou nečinností odpovědný stát, se podle soudkyně nepotvrdil, jak informuje server iROZHLAS.cz.

Zpravodajské služby navíc podle soudu sice spadají do výkonné moci, ale „nevykonávají státní správu ve vlastním slova smyslu“. Proto není možné po nich prostřednictvím státu vyžadovat odškodnění za špatný úřední postup, i kdyby nastal.

Únos advokáta Jana Švarce, překladatele Adama Homsiho, dvou novinářů a dalšího Čecha se odehrál v roce 2015 v Libanonu. Celkem strávila pětice v zajetí 199 dní.

Muži v žalobě tvrdí, že civilní rozvědka věděla, že se chystá odveta za zatčení libanonského agenta Alího Fajáda v České republice. Fajádův advokát Švarc spolu s ostatními kvůli případu odcestoval do Libanonu, kde byli zajati. Únosci požadovali výměnu zajatců za propuštění Fajáda.  

Žalobci napadají činnost Ministerstva financí, vnitra, spravedlnosti a zahraničí nebo orgány pod ně spadající včetně tajných služeb. „K únosu by nedošlo, kdybychom v Libanonu nebyli. A nebyli bychom tam, kdyby nebylo jednání zpravodajských služeb,“ uvedl Švarc.

Samotné odmítnutí odvolání Švarc podle svých slov čekal a zvažuje odvolání k Nejvyššímu soudu. Zároveň žádá u odvolacího senátu nové projednání případu. „Myslím si, že by bylo potřeba dát nám šanci svá tvrzení prokázat,“ uvedl.

Analýzu případu únosu si nechalo vytvořit také Ministerstvo vnitra, podle kterého tajné služby zásadně nechybovaly. Jejich práce se ale stala terčem kritiky řady politiků i bezpečnostních expertů.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jma

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

10:21 To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

„Konečně se lidi chytili a začínají se pěkně udávat. Napráskali řezníka, co nadával na Ukrajince, a …