Čtyřicetiminutový telefonát mezi Putinem a Erdoganem. Takto prý probíhal

29.06.2016 18:51

Ruský prezident Vladimir Putin a jeho turecký protějšek Recep Erdogan spolu mluvili poprvé od sestřelení ruského letounu z listopadu loňského roku. V rámci telefonního rozhovoru, který údajně trval kolem čtyřiceti minut, oba státníci pohovořili na téma kompenzací za sestřelení ruského bombardéru Su-24 a možné normalizace vztahů. Oba vyjádřili přání setkat se v blízké době osobně.

Čtyřicetiminutový telefonát mezi Putinem a Erdoganem. Takto prý probíhal
Foto: repro kremlin.ru, tan
Popisek: Prezidenti Vladimir Putin a Recep Tayyip Erdogan

Podle tiskového prohlášení ruského Kremlu prezidenti obou států vyjádřili své přání osobního setkání, které by mělo proběhnout ideálně v co nejbližším termínu. Jestli k takovému setkání opravdu dojde, bylo by to poprvé od doby, kdy došlo po sestřelení ruského bombardéru k přerušení diplomatických styků mezi Moskvou a Ankarou.

Telefonní rozhovor měl být údajně iniciován z ruské strany. Vladimir Putin prohlásil, že zpráva, kterou již na začátku týdne obdržel od tureckého prezidenta Erdogana, připravila ty správné podmínky pro „uzavření této kapitoly v knize vzájemných diplomatických vztahů“.

Obě strany by tak mohly „započít proces obnovení spolupráce na regionální i mezinárodní úrovni“, uvádí se v prohlášení.

Prezident Putin během telefonního hovoru rovněž vyjádřil naději, že nedávno zahájené soudní vyšetřování proti tureckému občanovi, který má být zodpovědný za smrt ruského pilota, bude objektivní.

Putinův tiskový mluvčí Peskov se vyjádřil k otázce finančního odškodnění pro rodinu zavražděného pilota. Kancelář tureckého prezidenta prý v úterý zmínila, že by odškodnění bylo možné v případě, že o něj rodina sama zažádá. Na druhou stranu turecký premiér Binali Yildirim, který již v pondělí prohlásil, že odškodnění bude možné, obratem své vyjádření popřel slovy: „O vyplacení kompenzací Rusku se nejednalo. Jen jsme vůči Ruské federaci vyjádřili svou lítost.“

„V původním vyjádření tureckého premiéra zaznělo něco trochu jiného,“ reagoval na poslední Yildirimovo prohlášení v tureckém tisku Peskov, který je sám vystudovaný turkolog a turecký jazyk ovládá výborně.

Peskov již dříve prohlásil, že pouhá omluva, byť je z ruské strany velmi ceněna, k normalizaci vztahů vést nemůže. „Je třeba učinit ještě jeden krok. Nelze si myslet, že bude vše vyřešeno během několika dní,“ uvedl.

Ruský lídr rovněž prohlásil, že je připraven pobídnout svou vládu, aby začala vyjednávat s tureckou vládou v úmyslu „obnovení vzájemně prospěšných bilaterálních obchodních vztahů“.

„Kreml také plánuje zrušit sankce proti Turecku, týkající se ruských turistů, kterým byl od zmíněného incidentu výrazně ztížen vstup do země,“ uvádí se na stránkách ruské verze BBC.

„Zároveň je ovšem také nutno zařídit, aby turecká vláda podnikla veškeré potřebné kroky k tomu, aby byla zajištěna bezpečnost ruských turistů nacházejících se na teritoriu Turecka,“ zaznělo v prohlášení Kremlu.

V rámci telefonního rozhovoru se dostala řeč i na úterní teroristický útok na letišti v Istanbulu, při kterém podle posledních údajů zahynulo 41 lidí. Prezident Putin vyjádřil svou lítost nad incidentem a s Erdoganem se shodl na odhodlanosti bojovat proti světovému nepříteli číslo jedna – globálnímu terorismu.

Zlom v bilaterálních vztazích mezi státy, jejichž břehy omývá Černé moře, přišel v pondělí, kdy turecký prezident odeslal Putinovi dopis, ve kterém vyjádřil svou lítost za sestřelený ruský letoun a omluvil se za vraždu ruského pilota.

Další zajímavostí v souvislosti s rusko-tureckými vztahy je i rozhodnutí ruské vlády posílit ponorkovou flotilu v Černém moři. Ve středu zveřejnila agentura Interfax informace o tom, že do Černého moře vplula moderní ruská dieselelektrická ponorka Staryj Oskol vyzbrojená střelami s plochou dráhou letu.

Agentura Interfax se odvolávala na snímky plavidla proplouvajícího Bosporem se vztyčenou vlajkou ruského námořnictva, plujícího v doprovodu tureckých vojenských plavidel. Ponorka do Černého moře údajně zamířila po ukončení zkoušek v arktických mořích v řadách ruské Severní flotily. Staryj Oskol se tak připojil ke dvěma ponorkám, které již u Černomořské flotily nějakou dobu slouží – Novorossijsku a Rostovu na Donu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: fib

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

12:50 Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

„Jedu se setkat s mamkou. Už jsme se léta neviděli. Jsme z Doněcka a já nechci bojovat za Putina. Už…