Cyklista König, bojovník proti xenofobii: Já to řeknu hodně tvrdě. Pražská kavárna je jen rétorika Ruska. Zeman je kuřák a alkoholik s minimem morálních hodnot

03.02.2017 10:06

Velmi kriticky se v rozhovoru pro server Neovlivní.cz vymezil cyklista Leopold König vůči Pražskému hradu. Svůj názor znovu zopakoval také k uprchlické krizi.

Cyklista König, bojovník proti xenofobii: Já to řeknu hodně tvrdě. Pražská kavárna je jen rétorika Ruska. Zeman je kuřák a alkoholik s minimem morálních hodnot
Foto: Hans Štembera
Popisek: Prezident Miloš Zeman před natáčením každoročního Vánočního poselství

K uprchlické krizi se König vyjádřil již před rokem, kdy řekl, že mu vadí, že se v Česku hledají obětní beránci a vytváří se atmosféra strachu a xenofobie. „Vůbec jsem si nemyslel, že by to mohlo vyvolat nějaké pozdvižení, natož celospolečenské. Vážně to nebyl záměr. Jen jsem si říkal, že by situaci pomohlo, když se k tomu vyjádří i někdo jiný. Třeba já jako sportovec,“ uvedl nyní. Podle svých slov nechtěl, aby jeho slova rozdělila společnost, což se přesně stalo. 

„Myslím si, že od vrchu, od pana prezidenta, jsou až k obyčejnému člověku tendence nastaveny tak, že buďto musíte stát na straně A, nebo na straně B. Já jsem přitom jen chtěl poukázat na to, že bychom se měli zamyslet, proč tady taková atmosféra vzniká, kdo na tom profituje,“ vidí důvody polarizace společnosti poměrně jasně. Jak uvedl, po rozhovoru mu tehdy začaly chodit i nenávistné zprávy a výhrůžky. „A naopak – z té druhé poloviny mi začali psát lidé, že mě obdivují, že jsem s tím vyšel ven, že jsem je podpořil a tak dále. Jenže já jsem je ve skutečnosti nepodpořil. Nechci snižovat to, že část lidí cítí strach, třeba i oprávněný. Vždyť se podívejte, jakými informacemi je každý den straší různá pochybná média, čím je zahlcuje třeba Twitter,“ podotkl. Svých slov však prý nelituje. 

„Podle mě by sportovci, ať už mají jakýkoli názor, neměli mít strach ho říkat. Jistě, dá se toho zneužít, tomu nezabráníte. Ale o to víc si pak cením každého, kdo jde se svým viděním světa alespoň trošku ven. Kdo nemluví jenom o sportu,“ uvedl. Myšlení některých ve stylu „drž hubu a jezdi“ se podle něj musí změnit. „Dokud si neuvědomíme, že máme problém, nepohneme se z místa. A zůstaneme zavření v té naší negativní bublině,“ podotkl.

Následně se zamyslel i nad tím, že si nevíme rady se svobodou. „Svobodu je potřeba opečovávat a je potřeba ji nějakým způsobem stále bránit. Svoboda v dnešní době není garantovaná. Není,“ dodal.

A své řekl i k prezidentu Miloši Zemanovi. „Pojem pražská kavárna, který nejvíc používají Miloš Zeman a jeho mluvčí Ovčáček, je imaginární. Nic takového neexistuje. Když to řeknu hodně tvrdě, je to v podstatě rétorika Ruska. To také vždycky ze všeho viní nějakou neznámou sílu, spojence, elitu. A tohle je stejné. Podle mě se vážně dostáváme chováním na úroveň Putina a jeho lidí, jeho aparátu. Vidím to jako strašný problém, protože tahle imaginární věc, imaginární kavárna, nejvíc polarizuje společnost. Člověk, který má nějaký názor, je automaticky přiřazen do imaginární pražské kavárny. A jiný člověk, který má opačný názor, je zas jako nějaká věc přesunut na imaginární venkov,“ řekl kriticky. Dle jeho slov u nás v čele státu stojí někdo, kdo má morální hodnoty na bodě dva ze sta. „Kdo je silný kuřák pomalu propagující kouření a pravděpodobně i dost silný alkoholik,“ sdělil König.

A co tendence z Ruska a dezinformační válka? Ty König nevidí jen jako problém České republiky, ale jako celoevropský problém. „Jde o nesmírně propracovaný systém, který ovlivňuje miliony a miliony lidí, Velkou Británii, kde jsem doteď působil, nevyjímaje,“ sdělil.

Původní text ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

20:13 „Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

Válka na Ukrajině přinesla do moderního válčení použití dronů a dalších bezpilotních letounů, které …