Dá Pavel Jurečkovi své první veto? Vyloučit se to prý nedá

26.02.2023 17:06 | Ze sítí

Česká politická scéna čeká, jak se k vládou připravenému zpomalení valorizace penzí postaví budoucí prezident Petr Pavel. Podepíše tento zákon? Vetuje ho? Nebo legislativní proces zdrží tím, že neudělá ani tak, ani tak a k zákonu se nevyjádří, čímž celý legislativní proces protáhne a vládě Petra Fialy (ODS) zkomplikuje pozici. Politolog Lukáš Jelínek odhadl, proč zatím Pavel neřekl jasné slovo.

Dá Pavel Jurečkovi své první veto? Vyloučit se to prý nedá
Foto: Hans Štembera
Popisek: Prezident Petr Pavel

Petr Pavel se po složení slibu na inauguraci za pár dní stane prezidentem. A hned bude stát před důležitou politickou otázkou. Jak se postaví k plánu vlády zbrzdit valorizaci penzí?

Záměr zpomalit valorizaci probíral příští prezident s ministrem práce a sociálních věcí Marianem Jurečkou (KDU-ČSL). Ten si pochvaloval, že jednání s příštím prezidentem proběhlo korektně.

Pavel se sešel s Jurečkou

Pavel se na sociálních sítích vyjádřil obsáhleji.

„S ministrem práce a sociálních věcí Marianem Jurečkou jsme se potkali na prvním společném jednání. Zajímal mě jeho pohled na aktuální diskusi o mimořádné valorizaci důchodů a důchodové reformě. K těmto tématům jsem si vyžádal více informací,“ uvedl na Twitteru.

Pavel se sešeů s Jurečkou

V nedělních Otázkách Václava Moravce prozradila šéfka poslaneckého klubu hnutí ANO Alena Schillerová, že i ona s budoucím prezidentem o tomto tématu hovořila a nabyla dojimu, že je to tak padesát na padesát, co vlastně Pavel udělá. Troufla si odhadnout, zda by krok vlády mohl vetovat nebo zákon podepsat nebo zdržet tím, že novelu valorizace penzí nepodepíše. „Můj pocit je asi tak 50 na 50,“ zmínila k tomu Schillerová. 

ANO a SPD jako opoziční strany hovoří o okrádání důchodců, o krádeži za bílého dne a tak podobně. Předseda ANO a neúspěšný kandidát na prezidenta Andrej Babiš už slíbil, že ve Sněmovně nastane peklo.

Poslankyně SPD Karla Maříková si v nedělní Partii CNN Prima NEWS kladla otázku, jak je možné, že vláda má dost sil na to, aby posílala zbraně na Ukrajinu, ale nemá dost peněz pro české seniory.

„Když si vezmete, že na Ukrajinu jsme poslali zbraně za 40 miliard a nemáme na to, abychom valorizovali důchody, tak proč bychom si nemohli dovolit část vybraných peněz z prodeje alkoholu dát do zdravotnictví?“ ptala se v pořadu Maříková.

Vláda argumentuje tím, že zpomalení valorizací státnímu rozpočtu pomůže a penze i tak porostou. Jen pomaleji.

Mluvčí příštího prezidenta Markéta Řeháková k valorizaci penzí také mlčí. Na dotazy novinářů k tomuto tématu nereagovala.

Politolog Lukáš Jelínek odhadl, proč Pavel zatím neřekl jasné slovo.

Proč prezident Pavel »lavíruje« se svým postojem k novele a nebouchne pěstí do stolu? „Snaží se na této hodně citlivé věci ukázat, že skutečně chce být prezidentem všech, protože to samotné téma valorizace je poměrně dost kontroverzní a zaráží další štěp do české společnosti. A on bude nakonec tím, kdo by měl ten zákon podepsat – pokud Sněmovnou projde,“ řekl Aha! politolog Lukáš Jelínek. Dodal však také, že Pavel nevstoupí do funkce tím, že by vládě vetoval takto pro ni citlivý zákon.

Jelínkovo vyjádření pro Aha! převzal i server Blesk.cz.

 

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Tak já sázím proti Jelínkovi,, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskusemravní bahno , 26.02.2023 18:08:14
Pavel to bude vetovat, protože chce být " taťkou" všeho lidu, se kterým má své plány. Proč? Stejně ví, že Poslanecká sněmovna ho přehlasuje a tudíž bude z obliga a zákon stejně projde. Hlupáci si budou myslet, že mají u nového prezidenta zastání, ( což pravda není) a nové události překryjí tuhle habaďůru. Jurečka bude týden za většího pitomce než obvykle a tím to všechno skončí. Pro Pavla je politicky lepší to vetovat a vzít si blba Fialu bokem a vysvětlit mu, že když oba táhají za STEJNÝ!! konec, musí před blbolidem sehrát občas tuhle hru na rozdílnost názorů. Uvidíme. Když vyhraju, dám se na politologa místo Jelínka.

|  7 |  0

Další články z rubriky

„Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

20:13 „Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

Válka na Ukrajině přinesla do moderního válčení použití dronů a dalších bezpilotních letounů, které …