Dál budeme přitvrzovat v sankcích, vzkázala Jourová do Moskvy

25.02.2023 8:23 | Ze sítí

Čína k prvnímu výročí války na Ukrajině přichází s plánem, který mimo jiné vyzývá k ukončení západních sankcí proti Rusku. Evropská unie je podle eurokomisařky Věry Jourové (ANO) odhodlána pokračovat v tvrdém sankčním postupu, další balíček se připravuje, mezi členskými státy ale vyvolává spory, řekla v rozhovoru pro Český rozhlas.

Dál budeme přitvrzovat v sankcích, vzkázala Jourová do Moskvy
Foto: TV Prima
Popisek: Věra Jourová hostem Partie na TV Prima

„Musíme nadále dávat naprosto jasně najevo, že budou pokračovat sankční balíky, že budeme přitvrzovat a že budeme dál tlačit na ruskou ekonomiku, aby nemohla financovat válku,“ říká Věra Jourová s tím, že dál musíme pokračovat v podpoře dodávek zbraní a poskytovat finanční pomoc na Ukrajinu.

Dosud se státy Evropské unie dohodly na devíti sankčních balíčcích. Desátý se očekával v pátek u příležitosti výročí, ale kvůli střetům členských zemí se jeho přijetí oddaluje.  „Polsko dalo veto kvůli podle Poláků nízkému nebo nedostatečnému zákazu exportu umělého kaučuku a musí se dohodnout nejspíš s Itálií, protože mezi těmito dvěma zeměmi tam byl nějaký střet,“ přiblížila.

„Je to poměrně běžný moment při vyjednávání věcí, které vyžadují jednomyslnost, že některé státy mají potřebu z hlediska svých národních zájmů nebo z nějakého důležitého důvodu mít jiné stanovisko než ty ostatní. Musí se zkrátka jednat, dokud se nedocílí kompromisu,“ podotkla.

„Nelze očekávat, že se ruská agrese ekonomickými sankcemi zastaví. Sankce budou mít střednědobé až dlouhodobé dopady na ruskou ekonomiku, aby se neustále snižovala možnost Putina financovat válku,“ řekla Jourová.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: nab

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Jourové, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseD , 25.02.2023 10:24:37
by se mělo ANO zbavit, jako Teličky. Odpuzuje voliče od volby ANO jako magnet.

|  7 |  0

Další články z rubriky

Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

11:12 Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

Ceny pohonných hmot za poslední měsíc rostou a rostou. Pojďme se podívat, proč tomu tak je, zda se r…