Dalajláma v Bratislavě: Přijal Kisku, pochválil ho a vyprávěl mu o Havlovi

16.10.2016 20:04

Slovenský prezident Andrej Kiska se nebál Číňanů a setkal se s tibetským duchovním vůdcem dalajlámou, píše slovenský server dennikn.sk. Host si setkání se slovenskou hlavou státu velmi pochvaloval, protože jsou si v některých oblastech názorově blízcí. Oba např. oceňují existenci EU jako zásadního mírového projektu. Kiska se dalajlámy ptal, jak se může ještě více přiblížit lidem.

Dalajláma v Bratislavě: Přijal Kisku, pochválil ho a vyprávěl mu o Havlovi
Foto: Hans Štembera
Popisek: Čtrnáctý Dalajláma Tändzin Gjamccho

Jak roste ekonomická i vojenská moc Číny, tibetský duchovní vůdce dalajláma se v řadě zemí stal nežádoucí osobou. V minulosti se s tímto mužem scházeli český prezident Václav Havel a americký prezident Barack Obama, ale do Ruska či Jihoafrické republiky duchovní vůdce tibetského lidu nedostal ani víza. Když se čínská ambasáda na Slovensku dozvěděla, že se dalajláma chystá přicestovat do země, okamžitě vydala ostré prohlášení.

„Schůzka slovenských státních představitelů s dalajlámou není v souladu s principem jedné Číny, který Slovenská republika vždy dodržovala, výrazně poškozuje vzájemnou politickou důvěru a bilaterální vztahy Číny a Slovenska, ničí přátelskou spolupráci mezi oběma zeměmi, jakož i vlastní zájmy Slovenska,“ zaznělo z ambasády komunistické země. Někteří slovenští politici také původně přislíbené setkání s duchovním vůdcem Tibetu odmítli.

Celou zprávu naleznete zde.

Ne tak slovenský prezident Andrej Kiska, který uvítal dalajlámu na bratislavské televizní věži Kamzík. Pánové se v diskusi shodli na tom, že mírový projekt Evropské unie představuje pro starý kontinent jednoznačné pozitivum. „Dnes jsem si velmi vychutnal oběd s vaším panem prezidentem, protože je to člověk, který se stále řídí morálními principy. Ptal se mě, jak se má chovat jako politik, který slouží lidem,“ prozradil novinářům dalajláma po setkání s Kiskou. Na Slovensku byl už potřetí. Během návštěvy vzpomínal také na československého a českého prezidenta Václava Havla.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Ondřej Kolář byl položen dotaz

návrat Ukrajinců

Je podle vás fér někoho nutit jít válčit, když nechce, a lze takové lidi vůbec nějak motivovat? Jestli někdo před válkou utekl, myslíte, že je něco, co ho přiměje jít válčit? Vždyť není nic cennějšího, než život. A jelikož se válka pro Ukrajinu nevyvíjí vůbec dobře, není třeba řešit, co bude Ukrajin...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ani Hitler si to nedovolil. Ochranný artefakt naší země vyvezen do Německa. Katolík drtí Pavla. V neděli akce

18:35 Ani Hitler si to nedovolil. Ochranný artefakt naší země vyvezen do Německa. Katolík drtí Pavla. V neděli akce

„Pokud ten pán neví, co se stalo 15. března 1939, tak je otázka, jestli je pro výkon funkce preziden…